CityShop informace o dění na trhu

Lupa.cz - články a aktuality

Hrad se zbavil telefonů Huawei po Zemanovi, 25Mb přenos dat ve vesmíru, Británie zakázala výchozí hesla

Fri, 03 May 2024 04:30:00 GMT

MS-DOS 4.0 jako open source. Čínské appky a hry na Západě slouží k propagandě. ByteDance nechce prodat TikTok. 14 let ve věžení za ransomware REvil. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

O2 plánuje letos 5G síť spustit na stovkách dalších míst

Thu, 02 May 2024 12:46:12 GMT

Operátor O2 ještě letos plánuje pokrýt zhruba 650 míst hlavně na jižní Moravě signálem 5G. Aktuálně pokrývá 5. generací mobilních sítí 88,6 % populace a 59 % území ČR. Současně spouští novou komunikační kampaň „Nejlepší síť 5G podle vás“, která má ukázat možnosti 5G sítí a jak je lze využít naplno.

Warner TV oslovila v prvním měsíci skoro 900 tisíc diváků

Thu, 02 May 2024 11:33:46 GMT

V průměru jednu hodinu denně sledují čeští diváci novou televizní stanici Warner TV. Více než třetinu publika tvoří diváci ve věku od 35 do 44 let.

ČEZ udělal svůj největší nákup poskytovatele internetu, za vyšší stovky milionů získal Edera Group

Thu, 02 May 2024 07:19:00 GMT

Polostátní společnost ČEZ koupila dalšího regionálního poskytovatele internetu. Skrze podnik Telco Pro Services za vyšší stovky milionů získala firmu Edera Group. Pro ČEZ jde o zatím největší telekomunikační nákup.

Český a slovenský Microsoft povede Michal Stachník, který u nás šéfoval Ciscu a VMwaru

Thu, 02 May 2024 05:59:00 GMT

Microsoft v Česku a na Slovensku povede Michal Stachník. Do pozice Country Managera byl jmenován prvního května tohoto roku. Ve funkci nahradil Violetu Lucu, která se v lednu stala šéfkou tuzemské pobočky Vodafonu.

Nová realistická akční hra z Brna Gray Zone Warfare je nejprodávanější na Steamu

Thu, 02 May 2024 05:16:09 GMT

Brněnské herní studio Madfinger Games vydalo 30. dubna v předběžném přístupu (early access) svůj nový titul Gray Zone Warfare. Hra se od té doby drží na pozici nejprodávanější hry na Steamu. A firma uvedla, že se během dvou dnů podařilo prodat 400 tisíc kopií.

Gigabit na hokeji. Podívejte se, jak byla před mistrovstvím světa modernizována mobilní síť v O2 areně

Thu, 02 May 2024 04:30:00 GMT

CETIN před mistrovstvím světa v hokeji v Česku modernizoval mobilní infrastrukturu v O2 areně. Podívejte se, jak to nad ledovou plochou vypadá. Uvnitř: GALERIE.

Kousli jsme do kyselého jablka, říká ministr o zvyšování televizních poplatků

Thu, 02 May 2024 04:00:00 GMT

Už déle než půl roku pracuje ministerstvo kultury na úpravách zákona, který má zvýšit televizní poplatky. Stále doufá, že bude platit od ledna 2025.

Do Multiplexu 24 přibyl Šláger Premium

Wed, 01 May 2024 10:00:48 GMT

Nabídku pozemního digitálního vysílání rozšířila další stanice. Do celoplošné sítě firmy Digital Broadcasting vstoupil program Šláger Premium.

Skylink a FreeSat volně zpřístupní Disney Channel

Tue, 30 Apr 2024 13:19:13 GMT

Všichni zákazníci operátora Skylink mohou až do 4. června bez omezení sledovat dětský program Disney Channel.

Čeští tvůrci Space Engineers chtějí díky AI People přinést revoluci do umělé inteligence postav ve hrách

Tue, 30 Apr 2024 10:09:02 GMT

Marek Rosa oznámil hru AI People využívající velké jazykové modely (LLM). Připravuje jí jeho firma GoodAI, kterou Rosa založil díky penězům ze studia Keen Software House stojícím za úspěšným sandboxem Space Engineers.

ESET v Praze rozšiřuje výzkum, nový tým se zaměří na internetové podvody a kriminalitu

Tue, 30 Apr 2024 09:54:13 GMT

Slovenská kyberbezpečnostní společnost ESET v Praze rozšiřuje výzkumné centrum. Vznikl v něm tým zaměřený na kybernetickou kriminalitu, takzvaný cybercrime.

ČTÚ vypsal dotaci na opakovače a propustná okna ve vlacích

Tue, 30 Apr 2024 08:38:42 GMT

Český telekomunikační úřad udělí dotace až 300 milionů korun na zlepšení pokrytí signálem uvnitř vlakových souprav. Dotační výzvu s názvem „Technické prostředky pro 5G v železničních vozech“ úřad vyhlásil dnes, žádosti lze podávat do konce srpna.

Regulace podle NIS2: Na mírněji regulované firmy by kontrola měla přijít až při problému

Tue, 30 Apr 2024 04:30:00 GMT

Evropská směrnice vyžaduje v rámci spravedlivé rovnováhy povinností dvojí metr na subjekty v režimu základní a důležité.

NÚKIB prověřoval čínské Lenovo používané i českým státem. Jako na Huawei na něj ale nabito nemá

Mon, 29 Apr 2024 04:30:00 GMT

Serverové technologie Lenova lze najít i ve zdejší kritické infrastruktuře. Čínsko-americký hybrid je nicméně aktuálně v bezpečných vodách.

Hit letošních televizorů. Kdo se nechlubí umělou inteligencí, ten jako by nebyl

Mon, 29 Apr 2024 04:00:00 GMT

Světoví výrobci televizorů v dubnu postupně představili novinky pro český trh. Od chytrých přijímačů se dostáváme k inteligentním. Umí skoro všechno, jenom dívat se ještě musíte sami.

Qubity: Čínský procesor s 504 qubity, konec ministryně Langšádlové, PQC zase jednou zachráněno

Sun, 28 Apr 2024 17:07:52 GMT

Pravidelný přehled novinek z rozsáhlého a rozvíjejícího se oboru kvantových počítačů, který vydáváme ve spolupráci s blogem Qubits.cz.

Končí úspěšná ministryně vědy, Apple Vision Pro se neprodávají, Europol nechce šifrování v aplikacích

Fri, 26 Apr 2024 04:30:00 GMT

IBM kupuje tvůrce Terraformu. Legendární procesor Zilog Z80 po 50 letech končí. Další progres Huawei. Čínská špionáž. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Krátké vlny: Velká zpráva o tom, co dělají děti online

Thu, 25 Apr 2024 04:30:00 GMT

Děti jsou opatrnější v tom, co veřejně sdílejí na internetu, říká studie britského regulátora Ofcom. Dat o chování mladých online nabízí ještě mnohem víc.

RTVS porušuje lidská práva, zdůvodňuje Fico změny ve veřejnoprávních médiích

Thu, 25 Apr 2024 04:00:00 GMT

Vláda Roberta Fica definitivně zruší současný Rozhlas a televizi Slovenska. Místo toho obratem vznikne nové médium s jiným vedením. Peníze má získat i na úkor komerčních stanic.

Protext - IT, telekomunikace

Binance oznámila rozšíření automatizovaných nástrojů pro obchodní strategie a spuštění Spot Copy Trading

Thu, 02 May 2024 13:31:00 +0200

Dubaj 2. května 2024 (PROTEXT) - Binance, přední blockchainový ekosystém a největší kryptoměnová směnárna dle objemu obchodování, oznámila spuštění nového nástroje pro obchodování strategií, nazvaného "Spot Copy Trading". Tato inovativní funkce umožňuje uživatelům sledovat a automaticky provádět stejné obchody jako někteří z nejlepších obchodníků na platformě.

Spot Copy Trading je nyní k dispozici pro zkušené uživatele, kteří splňují minimální požadavky na velikost portfolia pro registraci jako hlavní obchodníci. Plné uvedení této funkce pro všechny uživatele je plánováno na květen 2024. Spuštění Spot Copy Tradingu rozšiřuje již širokou nabídku automatizovaných nástrojů pro strategie spotového obchodování na Binance. Tato nabídka zahrnuje populární funkce jako Spot Grid Trading, Dollar-Cost Averaging (DCA) a Rebalancing Bot.

Rohit Wad, hlavní technologický důstojník v Binance, řekl: "Spot Copy Trading je skvělý nástroj, který automatizuje obchodování pro naše uživatele a umožňuje jim vyzkoušet nové obchodní strategie. Naše platforma je vždy otevřena inovacím a poskytování uživatelům nejlepších možných služeb."

Kopírování obchodů umožňuje uživatelům využít zkušeností, obchodních technik a strategií řízení rizik ostatních uživatelů. Hlavní obchodníci mohou monetizovat své znalosti, když dají své portfolio k dispozici pro kopírování obchodů. Uživatelé na Binance mohou současně být hlavními kopírovatelnými obchodníky. Tito hlavní obchodníci obdrží 10% podíl na zisku a 10% slevu na provizi z obchodů kopírovatelů, kteří replikují jejich obchody.

Funkce "Spot Copy Trading" společnosti Binance doplní její stávající nástroje pro automatické strategie, včetně průměrování nákladů na dolar a rebalančního bota pro automatickou úpravu kryptografických portfolií. Binance uvedla, že tyto nástroje mohou uživatelům pomoci lépe kontrolovat, jak se podílejí na trhu, který funguje 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, odstranit emoce z rozhodování a umožnit jim efektivnější provádění obchodních strategií s větší diverzifikací a řízením rizik.

Pro více informací navštivte oficiální webové stránky Binance.Upozorňujeme, že ceny digitálních aktiv mohou být volatilní. Hodnota vaší investice může klesnout nebo stoupat a nemusíte získat zpět investovanou částku. Jste plně odpovědní za svá investiční rozhodnutí a Binance nenese odpovědnost za případné ztráty.

 

Zdroj: Punchline

 

 

Loni došlo k 32 miliónům pokusů o ukradení hesel, říká Kaspersky

Thu, 02 May 2024 10:44:00 +0200

Praha 2.května 2024 (PROTEXT) - Hesla jsou základem ochrany našeho digitálního života, a pokud padnou do nesprávných rukou, mohou umožnit překonat pomyslné hradby a proniknout k citlivým osobním údajům. Vzhledem k důležitosti jejich funkce patří k hlavním cílům stále sofistikovanějších útoků kyberzločinců. Je proto zapotřebí přijmout proaktivní opatření k lepší ochraně účtů a soukromí. Jako připomínka zásadní role hesel při ochraně našeho online prostředí slouží také Světový den hesel, který letos připadá na 2. května. Při této příležitosti nabízejí odborníci společnosti Kaspersky základní rady, jak zvýšit bezpečnost hesel a zajistit, aby uživatelská data zůstala mimo dosah útočníků.

Slabá a jednoduchá hesla byla pro podvodníky vždy atraktivním cílem, protože jejich prolomení umožňuje zločincům přístup k různým typům dat – osobním údajům, finančním informacím, lékařským záznamům atd. Telemetrie společnosti Kaspersky ukazuje, že v roce 2023 došlo k více než 32 milionům pokusů o napadení uživatelů pomocí nástrojů pro krádež hesel, přičemž v roce 2022 to bylo více než 40 milionů. Tyto alarmující statistiky zdůrazňují rostoucí potřebu vytvářet silná, jedinečná a rozmanitá hesla pro různé účty. Tímto způsobem lze zmírnit rizika kybernetických hrozeb a zajistit bezpečí osob v online prostředí.

Ke zvýšení účinnosti ochrany pomocí hesel doporučují odborníci společnosti Kaspersky následující kroky a postupy:

Vytvářejte silná a zároveň dobře zapamatovatelná hesla pomocí asociací

Asociační přístup spočívá ve vytvoření hesla odvozeného z posloupnosti slov nebo myšlenek, které mají pro uživatele osobní význam, ale nejsou snadno uhodnutelné. Heslo může být založeno například na nějakém citátu, textu oblíbené písně nebo jedinečné kombinaci objektů. Tato metoda umožňuje vytvářet silná hesla, která není třeba si pracně zapamatovávat, což pomáhá zajistit bezpečnost a zároveň snižuje riziko jejich zapomenutí. Například věta „Paříž jsem poprvé navštívil v roce 2008“ by mohla být transformována do hesla „Pjpnv2o:o8“.

Zkuste používat neobvyklá hesla s emoji

Pokud používáte stejné heslo na příliš mnoha místech a nechce se vám vymýšlet něco nového, mohou být netradiční a bezpečnější volbou hesla s emoji. Tyto symboly jsou součástí standardu Unicode, a u některých účtů se dají použít i jako součást hesla. Jednou z největších předností je, že podvodníci zatím nedokážou hesla s emoji prolomit metodou „hrubé síly“, protože běžné hackerské nástroje a slovníky s takovými kombinacemi nepočítají. Podrobnější rozbor podmínek použití a postupů zadávání hesla s emoji najdete zde.

Nebuďte líní a nepoužívejte snadno uhodnutelná hesla

Používání „hloupých“ hesel nebo výchozích nastavení, jako jsou „1234“, „password“ nebo „admin“, může způsobit, že osobní údaje a účty budou snadno zranitelné pomocí automatizovaných nástrojů pro odhalování správných kombinací. Vyhledání správné odpovědi a získání přístupu může podvodníkům trvat jen několik sekund. Silné a složité heslo má obsahovat kombinaci písmen, číslic a symbolů, a jeho součástí nemají být osobní údaje, jako jsou jména nebo data narození. Pro kontrolu síly hesla a zmírnění možných rizik lze použít také bezplatné veřejné služby.

Dodržujte staré zlaté pravidlo: samostatné heslo pro každý účet

Tento postup zajišťuje, že když je jeden účet napaden, ostatní zůstanou v bezpečí. Vytvořením jedinečného hesla pro každý účet minimalizujete škody, které může hacker napáchat, pokud se mu podaří nějaké heslo ukrást. Narušení bezpečnosti je omezeno, což pomáhá chránit citlivá data. Podle celosvětového průzkumu má průměrný uživatel přibližně 8 účtů. Zapamatovat si i pouhá 2 nebo 3 dlouhá a složitá hesla (obsahující až 15 symbolů) však může být pro většinu uživatelů nad jejich síly. V takovém případě je bezpečné a užitečné přenést odpovědnost za zapamatování všech hesel na správce hesel.

Zdroj: Kaspersky

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Bitget představuje propagační akci Trade to Mine a vrací obchodníkům všechny poplatky

Thu, 02 May 2024 10:12:00 +0200

Victoria (Seychely) 2. května 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost Bitget, přední světová kryptoměnová burza a společnost Webu3, oznámila svůj plán vylepšit kampaň Zero-Fee a změnit ji v propagační akci Trade to Mine. Tato nová iniciativa motivuje uživatele tokenů Bitget (BGB) k obchodování s BTC/USDT a ETH/USDT na spotovém trhu. Denní transakční poplatky generované těmito dvěma typy transakcí budou obchodníkům vráceny ve formě tokenů BGB; akce byla spuštěna 28. dubna a skončí 20. května 2024.

Rozdělování odměn bude vycházet z objemu spotových transakcí v párech BTC/USDT a ETH/USDT provedených za předchozí den. Pro větší zvýhodnění nových uživatelů jsou z tohoto programu vyloučeny transakce API, podúčty, institucionální uživatelé a účty tvůrců trhu.

Celkový fond odměn je přímo úměrný celkovým manipulačním poplatkům vybraným ze způsobilých transakcí BTC/USDT a ETH/USDT, což zajišťuje spravedlivé rozdělení odměn mezi účastníky. Uživatelé mohou očekávat odměnu vypočítanou na základě údajů z předchozího dne, které budou aktualizovány denně ve 20:30 UTC.

Uživatelé mohou odměnu získat, pokud se zapojí do kampaně. Každý účastník může získat maximálně 500 BGB denně. Všechny nevyzvednuté odměny budou do tří dnů po skončení akce automaticky rozděleny mezi spotové účty uživatelů.

Další informace o tom, jak se zúčastnit, naleznete na adrese - https://www.bitget.com/events/trade-mining 

Není to poprvé, co společnost Bitget vrací peníze své komunitě. V reakci na nedávné milníky bitcoinu a etherea a významné události, jako například půlení bitcoinu nebo upgrade etherea Dencun, zavedl Bitget nulové poplatky za transakce BTC a ETH. Díky této strategické kampani je obchodování s kryptoměnami pro uživatele Bitgetu dostupnější a cenově přijatelnější. Odstraněním nákladů na obchodování chce Bitget nalákat další uživatele a usnadnit vstup nových obchodníků a investorů do světa kryptoměn.

O společnosti Bitget

Společnost Bitget byla založena v roce 2018 a je přední světovou kryptoměnovou burzou a společnost Webu3. Cílem burzy Bitget, která obsluhuje přes 25 milionů uživatelů ve více než 100 zemích a regionech, je pomáhat uživatelům obchodovat chytřeji díky své průkopnické funkci kopírování obchodů a dalším obchodním řešením. Bitget Wallet , dříve známá jako BitKeep, je špičková víceřetězcová kryptopeněženka, která nabízí řadu komplexních řešení a funkcí Webu3, jako je funkce peněženky, swapu, tržiště NFT, prohlížeče DApp a další. Bitget inspiruje jednotlivce k používání kryptoměn prostřednictvím spolupráce s důvěryhodnými partnery, včetně legendárního argentinského fotbalisty Lionela Messiho nebo společnosti PGL, oficiálního pořadatele akcí v oblasti e-sportu.

 

S dotazy médií se můžete obracet na adresu media@bitget.com

 

PROTEXT

 

Zažijte úklid budoucnosti již dnes s Dreame L10s Pro Ultra Heat

Thu, 02 May 2024 08:42:00 +0200

Praha 2. května 2024 (PROTEXT) - Ve světě domácích spotřebičů se Dreame L10s Pro Ultra Heat jeví jako robot z budoucnosti, kterého můžete mít již nyní ve svém domově. Toto zařízení není jen robotický vysavač; je to pokročilý pomocník pro úklid, který vysává a také vytírá, a zajišťuje tak komplexně čistý domov s minimální námahou.

Pokročilá technologie výsuvného mopu

Dreame L10s Pro Ultra Heat disponuje inovativní technologií výsuvného mopu, která automaticky vysouvá a zasouvá mop, aby se dostal do míst, kam se jiné vysavače nedostanou. Tato technologie je speciálně navržena pro zvládání komplikovaných oblastí kolem nohou nábytku a v koutech, aby nezůstalo žádné místo znečištěné. Flexibilní design umožňuje mopu obcházet překážky a čistit blízko stěn a soklů, což jej činí mimořádně efektivním pro udržení bezchybně čistých podlah i rohů v celém domě.

Automatická péče a údržba robota

Dreame L10s Pro Ultra Heat zjednodušuje údržbu díky dokovací stanici. Po každém použití se v ní mop vyčistí horkou vodou o teplotě 58°C, což účinně odstraňuje nečistoty a snižuje množství bakterií. Tento proces nejen čistí, ale také prodlužuje životnost mopu. Robot také automaticky zvládá vysypání prachu a zajišťuje, aby byl mop dostatečně vlhký tím, že autonomně doplňuje a odvádí vodu, a přidává potřebné čisticí prostředky. Tyto funkce minimalizují ruční zásahy a udržují robota připraveného na další úklid.

Ultra-výkonné sání

V srdci Dreame L10s Pro Ultra Heat je výkonný sací systém Vormax, který se sacím výkonem 7000Pa zachytává širokou škálu nečistot od jemného prachu po větší částice, jako jsou chlupy domácích mazlíčků i drobky. Tato ultra-výkonná sací schopnost je podpořena pokročilou dynamikou vzduchových toků, která zabraňuje ztrátě sacího výkonu a zajišťuje nepřetržitý úklidový výkon na různých typech podlah - od tvrdého dřeva po husté koberce.

Vylepšený systém vytírání DuoScrub Mopping

Dreame L10s Pro Ultra Heat v sobě spojuje rotační a tlakové čištění prostřednictvím systému DuoScrub Mopping, což mu umožňuje účinně vytřít rozlitou tekutinu na podlaze. Díky této kombinaci dokáže robot odstranit skvrny a zanechává podlahy hloubkově čisté při každém průjezdu.

Inteligentní navigace Smart Pathfinder

Dreame L10s Pro Ultra Heat využívá pokročilou navigační technologii Smart Pathfinder, jenž kombinuje AI a 3D. Tento sofistikovaný přístup generuje přesné mapy rozložení vašeho domova a vytváří optimální úklidové trasy, které efektivně obcházejí překážky. Robot nejen mapuje, ale také si pamatuje dříve čištěné oblasti, čímž zajišťuje dokonalé čištění. Tento inteligentní mapovací systém zajišťuje, že žádná oblast není opomenuta, což udržuje efektivní a důkladné úklidové cykly ve vašem domově.

Pokročilá detekce nečistot CleanGenius

Dreame L10s Pro Ultra Heat využívá pokročilou technologii CleanGenius, která kombinuje sofistikovanou detekci nečistot a chytré senzory pro přesné vyhodnocení čistoty vašich podlah. To umožňuje robotovi naplánovat svůj úklid, přizpůsobit sací výkon a intenzitu vytírání podle potřeby. Pro hlubší čištění se automaticky vrací na místa, aby je dvakrát vytřel, čímž zajišťuje dokonalé vyčištění vašeho domova.

Budoucnost úklidu je nyní v Česku

Integrací špičkových technologií s uživatelsky orientovanými funkcemi není Dreame L10s Pro Ultra Heat pouze domácím spotřebičem; je to součást vašeho chytrého domácího řešení, navržené tak, aby vám poskytlo více času na užívání života a méně času na starost o domácí práce.

Zdroj: Dreame

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Linka bezpečí: Sociální sítě a duševní zdraví mohou být v symbióze

Wed, 01 May 2024 10:59:00 +0200

Praha 1. května 2024 (PROTEXT) - Sociální sítě edukují, detabuizují, inspirují, slouží k navazování kontaktů, archivaci vzpomínek, k podnikání a samozřejmě k zábavě. Zní vám to skvěle? Ano, a skvělé to je. Za těmito pocity stojí dopamin, který se při užívání sítí tvoří. Což může být, paradoxně, někdy problém.

Sledování sítí má skutečně vliv na tvorbu dopaminu. Přezdívá se mu hormon štěstí. Sytí nás, uspokojuje, dokonce zmírňuje psychickou nepohodu.

Odměna

Je to vlastně taková odměna, kterou mozek získá, když dostane další „lajk“ na svůj příspěvek nebo komentář nebo i tehdy, když sleduje nějaký zajímavý, uspokojivý obsah. Odměna je něco příjemného a je tak zcela pochopitelné, že ji chceme získávat znovu a znovu. Tedy více a více dopaminu. Snadno se tak vytvoří návyk a rozvíjí se potřeba, až bažení k tomu si znovu pustit video, otevřít profil, komentovat, vkládat své příspěvky za účelem získání pozitivních ohlasů – „lajků“ a příjemných komentářů.

Dopamin, který není zadarmo

Dopamin je důležitý a pro náš život nezbytný. Můžeme ho ale získávat i přirozenou, zdravější cestou – pohybem venku, sportem, poslechem hudby, meditací, děláním příjemných věcí. Také lze jeho hladinu ovlivnit vyváženou stravou, omezením kávy, cukru a dodržováním pitného režimu.

Pokud dopamin získáváme jen prostřednictvím sítí, celková spokojenost v životě je nižší, než když ho získáváme zdravějšími způsoby, při kterých musíme vyvinout mnohem více aktivity. Zvýšení hladiny dopaminu trvá déle a je potřeba celkově většího úsilí a námahy. Zato sáhnout po telefonu a otevřít tu správnou apku a získat tak odměnu v podobě dopaminu, je snazší a rychlejší než kdykoliv předtím.

Daň

Časté připojení k sítím ale vede k poruchám soustředění, ztrátě času věnovanému pohybu, sportu, čtení či poslechu hudby. A tím seznam nekončí. Vede také ke ztrátě motivace k jiným příjemným aktivitám, při kterých se dopamin vytváří zdravě. Na základě toho se člověk cítí přesycený, unavený, má pocit nekonečného přísunu informací a obsahu, který musí mozek zpracovávat. Rozvíjí se také tzv. FOMO (Fear Of Missing Out), což je pocit strachu, že nám něco uniká ve chvíli, kdy nejsme online.

Nadměrné využívání sociálních sítí může způsobovat také závislost a vést k sociální izolaci a neochotě vyhledávat vztahy „naživo“. Stejně tak mohou být živnou půdou pro kyberšikanu.

Za důležité považujeme také srovnávání, které může vést k pocitu nedostatečnosti, selhávání, osamělosti, závisti, úzkostem a depresivitě. Neustálá konfrontace s tím, že někdo žije zajímavěji, vypadá líp, má větší úspěchy, je vysilující.

Špatné dny

Na sociálních sítích se totiž často ztrácí dojem, že existují také obyčejné nebo dokonce špatné dny. Že je doma nepořádek, že má člověk mastné vlasy nebo není namalovaný. Lidé vytváří uměle dokonalé světy, ve kterých se snaží vytvářet převážně nejlepší dojem. Na druhou stranu existují i někteří influenceři, kteří se nebojí ukazovat realitu a dokonce svůj profil staví na tom, že cíleně ukazují svůj obličej bez make-upu a bez filtrů, postavu bez úprav nebo lichotivých póz, nepořádek doma, zlobící děti apod. Často ale bohužel naráží na hodně negativní komentáře – lidé vlastně tak trochu tu dokonalost chtějí vidět. Nechtějí se dívat na celulitidu, nadváhu, neupravený obličej. Je logické, že lidé chtějí vidět hezké, přitažlivé a zajímavé věci. Je ale na místě si uvědomovat a nezapomínat, že se tím ale ukazuje pouhý výsek reálného života, který chtějí ukázat.

Rodiče jako influenceři

Bylo by fajn, kdyby rodiče ukazovali dětem tento nesoulad, upozorňovali na to, že realita na sítích je většinou zkreslená. Je dobré, když sami ukážou, jak vypadá fotka bez úprav a po použití filtru. Mohou se tak stát offline influencery, vzory, které ovlivňují názory a postoje svých vlastních dětí a „followerů“. V některých evropských státech už je povinnost informovat čtenáře časopisů a uživatele sítí, že jsou fotky upravené. Rodiče mohou jít příkladem i v tom, jaké profily sami sledují, jaké vkládají příspěvky, kolik času sami na sítích tráví.

Není prospěšné dětem pohyb na sociálních sítích zakazovat, ignorovat jejich existenci. Cílem je naučit se je využívat ku prospěchu a bezpečně. Zajímat se o to, co dítě na sítích sleduje, mít k nim jako rodič přístup, abych se v nich vyznal a uměl o nich s dětmi mluvit, mít přístup do jejich účtů. A ptát se dětí, koho sledují, nechat si ukázat jejich obsah, zajímat se a mluvit s nimi o tom, co se na internetu děje.

Sociální sítě jsou přirozenou součástí života teenagerů, velmi snadno se na nich pohybují, znají technologie, jak upravovat příspěvky, celkem snadno se pohybují v tom, co sledovat chtějí a opouštějí to, co je nezajímá. Současně ale ještě nemají dostatek zkušeností a je pro ně obtížnější získat náhled na to, že realita může být zkreslená. Srovnávají se, připojují se k výzvám, které mohou být nebezpečné, protože chtějí dosáhnout stejného výkonu – být stejně zajímaví.

Co se vyplatí?

- Vyplácí se sledovat i obyčejné profily někoho, kdo realitu ukazuje takovou, jaká (asi) je. Doporučujeme nesledovat, co nás zneklidňuje a přispívá k duševní nepohodě.

- Dále se vyplácí stanovit si na sociální sítě určitý čas, dodržovat ho a nepřekračovat. Nesnažit se vidět a reagovat na všechno nové, co se na sítích objevilo.

- Nesledovat sítě alespoň hodinu před spaním, může znít jak otřepaná mantra. Nutno ale dodat, že to stále platí a je potřeba tuto pravdu připomínat. Modré světlo jednoduše spánku nepřeje.

- Když už se na sítích pohybujeme, je fajn dát si nějaký cíl, vědět, proč něco sledujeme, vyjádřit se i aktivně, a nejen bezmyšlenkovitě sledovat obsah.

- Vyplácí se také mít soukromé profily, do kterých pustím jen osoby, o kterých vím, že mi nebudou v komentářích ubližovat, napadat mě.

- Čas od času je také dobré si dopřát tzv. digitální detox. Na nějaký čas se od sítí odpojit, nesledovat je, nepřispívat. Stačí i víkend, kdy si člověk odpočine, má čas se věnovat příjemným aktivitám, vypustí online svět.

Sociální sítě jsou v současné době přirozenou součástí našich životů. Tak jako v jiných oblastech je důležité se s nimi naučit zacházet bezpečně a tak, aby nám sloužily a ne nás ohrožovaly.

Linka bezpečí: www.linkabezpeci.cz, tel.: 116 111

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

Společnost Huawei 7. května představí GoPaint – zbrusu novou aplikaci pro malování, která zajistí zábavu z tvoření velké spoustě lidí

Wed, 01 May 2024 08:52:00 +0200

Šen-čen (Čína) 1. května 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost Huawei uvede na trh vlastní novou aplikaci pro malování s názvem GoPaint, která je určena pro tablety. Oficiální účet společnosti Huawei také zahájil zkušební kolo aplikace GoPaint, u kterého poznamenal: „Tvorba začíná tady! Senzační aplikace GoPaint od společnosti Huawei se blíží – uvidíme se 7. května! " Z informačních zdrojů vyplývá, že je aplikace vybavena množstvím štětců a přináší snadno použitelné funkce pro malování.

Společnost Huawei jako vůbec první mezi výrobci chytrých zařízení uvedla na trh vlastní aplikaci pro malování, při jejíž tvorbě zjišťovala poznatky o rozmanitých potřebách spotřebitelů. Společnost Huawei se řídí hlavním konceptem označovaným jako „Tvorba krásy" a doufá, že skrze technologické inovace podpoří uživatelský zážitek a umožní každému naplno si užít radost z tvorby. Od roku 2023, kdy společnost Huawei zahájila celosvětovou tvůrčí činnost GoPaint, se do ní zapojilo velké množství tvůrců ze všech koutů světa. Aby mohla společnost Huawei poskytnout více uživatelům příjemný zážitek z umělecké tvorby, vyvinula a uvedla na trh profesionální a snadno použitelnou aplikaci GoPaint, která ještě více zvyšuje atraktivitu tabletů Huawei v kreativní oblasti a zlepšuje zážitek z kreslení a tvorby na tabletech Huawei.

Během desítek let zkušeností na trhu s tablety nashromáždila společnost Huawei silnou hardwarovou technickou sílu a vyvinula vlastní špičkové technologie pro tablety. Uvedla na trh řadu oblíbených produktů, včetně 13,2" tabletu HUAWEI MatePad Pro, který je vybaven prvním velkým flexibilním OLED displejem na trhu a spolupracuje s tužkou HUAWEI M-Pencil (3. generace) využívající technologii NearLink, která dokáže snímat více než 10.000 úrovní tlaku. Integrací této aplikace a inovativní hardwarově-softwarové architektury chce společnost Huawei vytvořit oblast tvorby plné bohatých softwarových a hardwarových možností i fantastických akcí – a vydláždit tak cestu jakožto průkopník ve světě tvorby.

Společnost Huawei uvede aplikaci GoPaint na trh 7. května na akci HUAWEI Innovative Product Launch. Tato aplikace přináší řadu špičkových nástrojů pro malování. Mělo by zaznít i to, že na vývoji aplikace spolupracovala společnost Huawei se špičkovým uměleckým týmem, a v aplikaci je k dispozici velké množství štětců i řada chytrých a praktických nástrojů pro malování. Aplikace je velmi přívětivá k začátečníkům díky kompletní sadě výukových programů, takže si uživatelé mohou postupně osvojit pokročilé malířské dovednosti v praxi. Jaká další překvapení aplikace GoPaint přinese? Všechno se dozvíme 7. května.

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2399786/image_1.jpg 

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2399787/image_2.jpg 

KONTAKT: yangdou7@huawei.com

 

SUNRATE navazuje partnerství se společností YeePay na podporu čínských společností v globální expanzi

Tue, 30 Apr 2024 13:57:00 +0200

Singapur 30. dubna 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost SUNRATE, inteligentní globální platforma pro platby a správu financí, oznámila uzavření partnerství se společností YeePay, předním poskytovatelem podnikových platebních řešení, které má čínským společnostem umožnit expanzi na globální trhy.

Vzhledem k pokračujícímu trendu rostoucí vzájemné konektivity po celém světě bude Čína i nadále důležitým hráčem v globálním rozvoji. Čínské podniky více než kdy jindy zaujímají klíčovou roli na mezinárodní scéně. V rámci přizpůsobení mezinárodní konkurenci a schopnosti reagovat na globální výzvy se však základním předpokladem konkurenceschopnosti a nevyhnutelným požadavkem mezinárodních podniků stalo stanovení a uplatnění spolehlivého rámce pro dodržování předpisů (compliance). K hlavním výzvám, s nimiž se podniky v procesu internacionalizace potýkají, patří soulad s předpisy a bezpečnost přeshraničních B2B plateb.

V návaznosti na nařízení o dohledu a správě nebankovních platebních institucí (dále jen nařízení), které představila Státní rada a které vstoupí v platnost 1. května 2024, přijmou společnosti YeePay a SUNRATE aktivně všechny regulační požadavky a pomohou malým a středním podnikům (MSP) bezproblémově přejít na globální trh vytvořením kompatibilního a bezpečného řešení pro globální obchodní platby typu "vše v jednom" a vyhodnocením možností globálního růstu.

Bin Tang, zakladatel a generální ředitel společnosti YeePay, uvedl: "Strategická spolupráce mezi společnostmi YeePay a SUNRATE znovu posílí soulad a bezpečnost přeshraničních plateb. Společnosti SUNRATE i YeePay jsou připraveny soustavně posilovat řízení rizik, chránit práva uživatelů a aktivně zkoumat nové modely spolupráce a služby, aby tak čínským podnikům expandujícím po celém světě poskytly bezpečné, pohodlné a nákladově efektivní platební a transakční služby. Kromě toho doufáme, že se k nám připojí další partneři, kteří poskytnou čínským podnikům kvalitnější transakční služby pro jejich globální expanzi."

Paul Meng, spoluzakladatel společnosti SUNRATE, dodal: "Pro společnost SUNRATE představuje bezpečnost a soulad s předpisy základní kámen našich obchodních operací. Při naší expanzi na různé trhy udržuje SUNRATE své operace na místní úrovni vždy v souladu s předpisy, včetně důkladné spolupráce se známými místními finančními institucemi. Jsme velmi potěšeni uzavřením strategického partnerství se společností YeePay, které oběma společnostem umožní spolupracovat a vytvářet pro čínské podniky bezpečnější a efektivnější globální obchodní platební a inkasní služby."

O společnosti SUNRATE

SUNRATE je inteligentní globální platforma pro správu plateb a financí pro podniky po celém světě. Od svého založení v roce 2016 je společnost SUNRATE uznávána jako přední poskytovatel řešení v této oblasti a díky své špičkové platformě, rozsáhlé globální síti a robustním rozhraním API umožňuje společnostem provozovat a rozšiřovat služby na místní i globální úrovni ve více než 190 zemích a regionech.

Společnost SUNRATE má globální obchodní centrálu v Singapuru a provozuje pobočky v Hongkongu, na Jakartě, v Londýně a v Šanghaji. Spolupracuje s předními světovými finančními institucemi, jako jsou Citibank, Standard Chartered, Barclays a J.P. Morgan. Další informace o společnosti SUNRATE naleznete na stránkách https://www.sunrate.com/

O společnosti YeePay

Společnost YeePay, založená v roce 2003, je jedním z předních poskytovatelů firemních platebních služeb v Číně. Podnikům poskytuje komplexní platební řešení, která ve frontendové části integrují více platebních kanálů včetně online, mobilních a offline a v backendové části zefektivňují procesy zúčtování. Klíčovou výhodou společnosti YeePay jsou řešení na míru a služby s přidanou hodnotou pro oborové vertikály včetně letecké dopravy a cestování, nového maloobchodu (New Retail), internetového finančnictví, administrativy a vzdělávání, přeshraničních služeb atd. Společnost YeePay je držitelem platební licence od Čínské lidové banky a přeshraniční licence od Státní správy devizového trhu.

Foto - https://mma.prnewswire.com/media/2399959/0429.jpg

 

KONTAKT: darren.thang@sunrate.com

 

Školení v programu Huawei DigiTruck podle zprávy podporuje zvyšování příjmů, zaměstnanost a rozvoj podnikání

Tue, 30 Apr 2024 13:30:00 +0200

Nairobi (Keňa) 30. dubna 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Keňská vláda a společnost Huawei Kenya dnes zveřejnily nezávislou hodnotící zprávu o školení digitálních dovedností poskytovaném v rámci programu DigiTruck.

Program DigiTruck, který společnost Huawei spustila v Keni v roce 2019 v rámci iniciativy TECH4ALL , je mobilní učebna na solární pohon vybavená internetovým připojením, notebooky a chytrými telefony. DigiTruck, vyrobený z použitého přepravního kontejneru namontovaného na korbu nákladního automobilu, cestuje do odlehlých keňských komunit a poskytuje mladým lidem bezplatné školení v digitálních dovednostech, které jim umožňuje plnohodnotnější zapojení do digitální ekonomiky.

Zprávu o programu představili tajemník kabinetu pro informace, komunikace a digitální ekonomiku Eliud Owalo a zástupce generálního ředitele společnosti Huawei Kenya Steven Zhang na summitu Connected Africa.

Při zahájení summitu závěry zprávy vyzdvihl a program ocenil také J. E. prezident Ruto.

"Vidíme zde dopad jednoduchého zásahu na podporu mladých lidí, který potvrzuje přísliby našeho spolupracujícího přístupu a význam partnerství při dosahování odvážných cílů," uvedl J. E. William Ruto, prezident Keňské republiky.

Jednou z klíčových výhod programu DigiTruck je jeho mobilita, která umožňuje pořádat školení v těžko dostupných komunitách.

"Podpora optimálního využití digitální infrastruktury nezbytně vyžaduje odpovídající úroveň digitálních dovedností. Zde se uplatní právě program DigiTruck se svou schopností proniknout do velmi odlehlých oblastí, které bychom za normálních okolností nedokázali s výukou digitálních dovedností pokrýt," vysvětlil tajemník kabinetu ministerstva informací, komunikací a digitální ekonomiky Eliud Owalo. "Chceme tedy společnosti Huawei vyjádřit své poděkování za tento inovativní vzdělávací program a ujistit vás o další budoucí spolupráci na programu digitálního školení při realizaci naší agendy digitální transformace."

Kurzy mají rozsah 40 hodin a obsahují školení nejen v oblasti digitálních kompetencí, ale i tzv. měkkých dovedností, jako je založení online podniku, vytvoření životopisu a podávání online žádostí o zaměstnání. Průzkum mezi 800 z více než 4000 mladých lidí, kteří jím během čtyř let prošli, odhalil, že program svým absolventům poskytuje významné a hmatatelné pozitivní výsledky. Klíčová zjištění průzkumu jsou mj. následující:

• 93 % respondentů uvedlo zlepšení pracovních předpokladů.

• 79 % respondentů uvedlo, že své digitální dovednosti předávají dalším lidem ve svých komunitách, čímž přispívají ke kultuře emancipace.

• Respondenti uvedli pokles míry nezaměstnanosti o 6 % a samostatné výdělečné činnosti o 7 %.

• 35 % respondentů přisuzuje zvýšení svých příjmů zahájení podnikání díky svým novým digitálním dovednostem.

"Cílem projektu DigiTruck bylo již od samého počátku proniknout do odlehlých oblastí, oslovit mladé lidi, kteří zde obvykle nemají mnoho příležitostí, a působit po celé zemi," uvedl zástupce generálního ředitele společnosti Huawei Kenya Steven Zhang. "Náš DigiTruck nemá jen nabízet digitální dovednosti, ale i šířit poselství o důležitosti digitálních kompetencí a nadchnout pro naši věc i ostatní."

S nástupem digitální éry v Keni se digitální kompetence změnily z luxusu v nutnost.

Iniciativa DigiTruck, která je společným úsilím ministerstva informací, komunikací a digitální ekonomiky, společnosti Huawei a dalších partnerů, stojí v čele snah posílit mladou generaci v Keni prostřednictvím těchto nezbytných dovedností.

Stručný přehled zprávy je ke stažení zde .

Foto - https://mma.prnewswire.com/media/2399764/Mr_Eliud_Owalo_ICT_Ministers_Lesotho_Sahrawi_South_Sudan__PS.jpg 

 

KONTAKT: Chris Chen, chris.chencong@huawei.com

 

PROTEXT

 

Světové finále ICPC 2023 vyvrcholilo velkolepou přehlídkou programátorských talentů v Luxoru

Tue, 30 Apr 2024 12:04:00 +0200

Luxor (Egypt) 30. dubna 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - 18. dubna se uzavřel 46. a 47. ročník světového finále mezinárodní soutěže univerzitních programátorských týmů International Collegiate Programming Contest, ICPC). Pětihodinové soutěže se zúčastnilo celkem 263 týmů z více než 50 zemí.

Světové finále ICPC v Egyptě bylo spojením odložených světových finálních kol za roky 2022 a 2023. Vítězem 46. světového finále se stal tým Pekingské univerzity, který vyřešil 10 z 11 úloh. Ze 47. světového finále si pak mistrovský titul odnesl tým National Research University Higher School of Economics, který vyřešil 9 z 11 úloh.

„Již několik let udržujeme každoroční investice do základního výzkumu ve výši více než 3 miliard dolarů, včetně investic, které pomáhají rozšiřovat mezinárodní soutěžní komunitu. Neustále vítáme ty nejlepší světové talenty, aby se k nám přidaly a zapojily do řešení nejnáročnějších problémů z oblasti ICT," uvedl prezident Evropského výzkumného institutu Huawei Liu Shaowei.

ICPC je nejprestižnějším každoročním setkáním programátorů, kde se setkávají a vzájemně soupeří nejbystřejší mozky z univerzit celého světa. Tříčlenné týmy na akcích ICPC prověřují své algoritmické dovednosti a během pěti hodin se snaží vyřešit složité problémy.

Společnost Huawei se letos již počtvrté stala diamantovým sponzorem světového finále ICPC. Kromě hlavní soutěže společnost uspořádala také „ICPC Challenge powered by Huawei", doplňkové simulované klání světového finále ICPC, pro nějž odborníci společnosti navrhují algoritmické problémy odvozené z reálných průmyslových scénářů. Cílem této výzvy je sdílet se studenty nejmodernější průmyslové poznatky, aby tak získali pragmatický pohled na to, jak funguje technologický pokrok, který může v blízké budoucnosti přímo prospět lidstvu.

K dnešnímu dni společnost uspořádala ve spolupráci s nadací ICPC řadu soutěžních aktivit, jako je ICPC Challenge powered by Huawei, ICPC Training Camps, ICPC Challenge Championship powered by Huawei a další. Tyto soustavné investice vyjadřují závazek společnosti zlepšovat celkovou úroveň dovedností a rozšiřovat okruh talentů mezinárodní programátorské komunity.

Online výzva ICPC Challenge powered by Huawei v podobě dvoutýdenního maratonu bude zahájena 6. května.

Foto - https://mma.prnewswire.com/media/2399370/ICPC_World_Finals_Competition_Luxor.jpg 

KONTAKT: Huang Lina, huanglina11@huawei.com

 

Panasonic v Česku posiluje brand awareness, sází na energetickou účinnost a sport

Tue, 30 Apr 2024 11:47:00 +0200

Praha 30. dubna 2024 (PROTEXT) - V březnu skončila kampaň Panasonic, která se především zaměřila na brand awareness značky v segmentu vytápění a chlazení. Kampaň se uskutečnila ve dvou fázích a kombinovala OOH reklamu, rádio spoty i digitální nástroje. Její exekuce je důkazem vzrůstajícího významu českého trhu pro japonskou značku. V České republice japonský gigant aktuálně vkládá miliardy do areálu na výrobu tepelných čerpadel a teď investuje i do povědomí o značce.

V prosinci 2023 se v plzeňské průmyslové zóně Borská pole rozjela výstavba nového výrobního provozu Panasonic na produkci tepelných čerpadel. Bezmála osmimiliardová investice povede ke vzniku areálu, ve kterém má Panasonic ambici vyrábět až milion tepelných čerpadel ročně. Na smělé plány značky v oblasti tuzemské výroby navazuje i práce v oblasti komunikace a marketingu.

Investice do průzkumů a kampaně

Zmiňované kampani Panasonic předcházela významná investice do hlubšího poznání cílové skupiny i toho, jak si v jejích očích značka stojí. Panasonic si proto loni objednal rozsáhlý průzkum na vzorku přesahujícím 1 000 respondentů. Značku nezajímalo jen, které výrobce tepelných čerpadel účastníci průzkumu znají, ale i jaká kritéria jsou pro ně podstatná při výběru tepelného čerpadla nebo zda se v nejbližší době chystají do něj investovat. „Platit drahou kampaň by dost dobře nedávalo smysl, kdybychom neznali naše výchozí postavení v očích cílové skupiny, ani co je pro ni důležité při výběru čerpadla,“ říká Petr Horký, obchodní ředitel Panasonic pro Česko i Slovensko.

Kreativu i nákup médií v rámci kampaně svěřil Panasonic pražské reklamní agentuře Underline. Ve spolupráci s ní rozjela značka kampaň o dvou fázích. „První etapa se uskutečnila v říjnu 2023 a vsadili jsme při ní na claim Made by zlaté české ručičky, abychom zdůraznili fakt, že Panasonic vyrábí tepelná čerpadla pro ČR i Evropu právě zde v Česku. Využili jsme OOH reklamu, spoty na Radiu Kiss a rádiích United Progressive Plzeň a investovali jsme i do digitálu. Druhá fáze kampaně běžela v březnu s claimem Účinnost na MAX, a to především proto, že energetická účinnost Panasonic čerpadel patří v oboru k naprosté špičce. A navíc kritérium energetické účinnosti je pro cílovou skupinu se zájmem o tepelná čerpadla velmi důležité,“ vysvětluje Karolína Koblížková, account managerka agentury Underline.

Brand kampaň v číslech

Panasonic celkově během kampaně využil více než 200 billboardů napříč republikou, a kromě významných investic do bannerů na sociálních sítích investoval i do reklamy na serverech patřících do portfolia významných mediálních domů, jakými jsou Czech News Center, Seznam, MAFRA nebo Economia.

Po ukončení kampaně se uskutečnil druhý průzkum, ve kterém se Panasonic zaměřil na stejná témata a otázky jako loni. Značku následně při vyhodnocení logicky zajímalo, zda po dvoufázové kampani nastal posun v klíčových sledovaných kritériích. „Velmi nás potěšilo, že jsme v Top of Mind Awareness poskočili o 300 %, a ve spontánním povědomí o značce dokonce o 400 %. Vzhledem k tomu, že se v našem oboru vytápění a chlazení pohybují desítky firem, jedná se o výborný výsledek,“ prozrazuje Petr Horký.

Sázka na velké sporty….

Dalšími významnými aktivitami, které kromě kampaně přispěly k posunu ve zviditelnění Panasonic v očích veřejnosti, byla partnerství v oblasti sportu. „Na Plzeňsku působíme od roku 1996 a od roku 2018 v Plzni vyrábíme tepelná čerpadla. Charitativně a prostřednictvím CSR projektů jsme aktivní od samotného počátku, ale až nyní jsme vsadili i na spolupráci s elitními sportovními kluby v kraji. Začali jsme v oblasti propagace kooperovat také s fotbalovou FC Viktorií Plzeň a hokejovou HC Škoda Plzeň,“ prozrazuje Petr Horký.

Součástí spolupráce s oběma kluby jsou reklamy v průběhu domácích utkání na LED panelech, respektive kostce nad ledem, soutěže pro fanoušky, propagace značky v bezprostředním okolí obou sportovišť a další výhody.

„Už teď jsme významným zaměstnavatelem v kraji a naše role bude ještě výraznější, až otevřeme nový výrobní areál v roce 2025. Chceme být proto vidět a spojovat se se značkami, ke kterým mají naši dosavadní i potenciální zaměstnanci vztah. Soustřeďujeme se na ty, které mají zvuk nejen na Plzeňsku, ale po celé ČR. Navíc fotbalová Viktorka pravidelně reprezentuje český fotbal i v pohárové Evropě,“ dodává Petr Horký.

… a na jeden menší

Fotbal a hokej jsou v ČR fenomény, ale Japonsku vládne zcela jiná hra – baseball. V tuzemských zeměpisných šířkách spíše okrajový sport v Japonsku vyprodává stadiony a baseballoví reprezentanti jsou v zemi vycházejícího slunce za modly.

A právě tuto vášeň pro nejpopulárnější sport Japonska plánuje Panasonic probudit i v ČR. Špičkový profesionální tým Chiba Lotte Marines se dohodl s Českou baseballovou asociací (ČBA) na tříleté spolupráci. Společný projekt nese název „Marines – Czech Baseball Bridge“ a jejím hlavním partnerem je právě Panasonic.

„Baseball je sice v tuzemsku stále amatérský sport, ale s obrovským potenciálem, který ČBA velmi šikovně rozvíjí. Naposledy to bylo vidět při mistrovství Evropy, které se pořádalo v Česku a bylo divácky velmi úspěšné. Hlavní náplní partnerství jsou a budou především kempy a tréninky v Japonsku, které se týkají nejen českých reprezentačních hráčů, ale i koučů národního týmu. Jen v konfrontaci se špičkou se může český baseball posouvat a nás těší, že k tomu může Panasonic přispět,“ říká Petr Horký.

 

Kontakt:

www.aircon.panasonic.cz

 

 

Fotbalová superstar Erling Haaland se stává hratelnou postavou ve hře Clash of Clans

Tue, 30 Apr 2024 10:24:00 +0200

Helsinky (Finsko) 30. dubna 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - • Haaland se objeví v jedné z nejstahovanějších mobilních her na světě jako Barbarian King – barbarský král

• Zvěčnění v Clash of Clans se norský útočník dočkal poté, co prozradil, že je dlouholetým fanouškem hry

• Pokud chcete zjistit více a připojit se k eventu zaměřenému na Haalanda přímo v Clash of Clans, navštivte App Store zde

Fotbalová superstar Erling Haaland se v rámci nového partnerství stane herní postavou v mobilní hře* Clash of Clans.

Tato nová spolupráce přinese norskou hvězdu v epické sezónní herní akci jako slavnou postavu ‚Barbarian King'. V populární hře s více než dvěma miliardami stažení se tak vůbec poprvé objeví postava založená na skutečné osobnosti.

Za Haalanda si budou moct fanoušci v Clash of Clans zahrát od středy 1. května a zároveň si užít spoustu dalších prvků s fotbalovou tematikou – včetně speciálních postav vojáků a medailových eventů – které se budou ve hře objevovat v průběhu celého měsíce. Jako další zábavnou výzvu budou mít fanoušci také možnost porazit Haalandovu vesnici ve hře.

Haaland se po celém světě proslavil jako vynikající fotbalista, ale cizí mu není ani svět videoher.

Jako dlouholetý fanoušek Clash of Clans si ve hře vybudoval impozantní vesnici, kterou brání před konkurenčními klany. A právě láska k tomuto hernímu titulu ho přivedla také k partnerství s Clash of Clans.

Nové partnerství představí Haaland a Clash of Clans v epickém filmovém traileru, doplněném o unikátní Haalandův soundtrack. V traileru se skutečný Haaland setkává s postavami ze hry a poté se přenese do animovaného světa Clash of Clans (trailer najdete zde). Pro exkluzivní odhalení Haalandovy role ve hře a další podrobnosti o odměnách a probíhajících událostech stačí navštívit App Store.

Erling Haaland k tomu uvedl: "I když bylo těžké udržet to v tajnosti, teď mohu konečně s radostí odhalit naše epické partnerství s Clash of Clans. Fanouškem této hry jsem už dlouho a dobře ji znám, takže objevit se jako herní postava je prostě skvělé."

Generální manažer Clash of Clans Stuart McGaw dodává: "Zjistit, že Erling Haaland je náš fanoušek a chce s námi spolupracovat, byl pro nás splněný sen. Náš tým vynaložil veškeré síly, abychom jednoho z nejlepších světových sportovců přenesli do našeho herního světa a nabídli našim hráčům jedinečné zážitky."

Další lákavé novinky s fotbalovou tematikou přinese Clash of Clans v rámci partnerství s Erlingem Haalandem také v dalších dnech. Sledujte hru na sociálních sítích (YouTube / Instagram / X / TikTok) a buďte v obraze!

Další informace získáte na adrese supercellEMEAhub@wearetheromans.com.

O společnosti Supercell

Supercell je herní společnost se sídlem ve finských Helsinkách a pobočkami v San Franciscu, Soulu a Šanghaji. Od svého založení v roce 2010 uvedla společnost na světový trh pět herních titulů: Hay Day, Clash of Clans, Boom Beach, Clash Royale a Brawl Stars. Cílem společnosti Supercell je vytvářet hry, které bude po celá léta hrát co nejvíce lidí a které jim zůstanou navždy v paměti.

 

Video - https://www.youtube.com/watch?v=YWQjWdQ6tOA

Foto - https://mma.prnewswire.com/media/2400567/LOW_RES___HAALAND_KEYVISUAL.jpg 

Foto - https://mma.prnewswire.com/media/2400568/LOW_RES___Haaland_3.jpg 

 

Poznámky pro redakci* Hru Clash of Clans lze stáhnout na zařízeních s operačními systémy iOS i Android a prostřednictvím služby Google Play Games ji lze hrát i na PC.

 

 

Společnost Medit uvádí na trh revoluční intraorální skenovací systém i900, který má ambici nově definovat způsob skenování v zubních ordinacích po celém světě

Tue, 30 Apr 2024 09:15:00 +0200

Soul (Jižní Korea)/Long Beach (Kalifornie) 30. dubna 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - • Skener Medit i900 je vybaven špičkovou technologií pro plynulejší a snadnější skenování, pohodlnou manipulaci a lepší kvalitu snímků

Společnost Medit (www.medit.com), přední dodavatel dentálních 3D skenerů a digitálních stomatologických řešení, představuje intraorální skener Medit i900, který nastavuje nový standard rychlosti, přesnosti a komfortu.

"Výjimečnost systému Medit i900 spočívá v jeho elegantním unibody designu," říká Michael Lee, technický ředitel společnosti Medit. „V jeho jednoduchosti se skrývají komplexní inovace. Model i900 je lehký a snadno ovladatelný, přitom však nabízí ty nejmodernější technologie."

Systém Medit i900 redefinuje proces skenování pomocí intuitivních funkcí dotykového pásu a dotykové podložky. Funguje bez tlačítek a umožňuje tak ovládání z libovolného úhlu, navíc se pohodlně vejde do rukou jakékoliv velikosti. I další pokročilé funkce tohoto skeneru zefektivňují práci a optimalizují péči o pacienty.

• Model i900 se může pochlubit lehkou konstrukcí s hmotností pouhých 165 gramů, třemi velikostmi hrotů a vylepšenou ergonomií umožňující absolutní kontrolu nad skenováním z jakékoli pozice.

• Optický motor 3. generace s 10bitovou kamerou poskytuje širší a hlubší zorné pole, vyšší přesnost a ostřejší detaily, ale zároveň zajišťuje plynulejší skenování. Umožňuje také bezchybné snímání v náročných podmínkách, jako je vysoce reflexní kov nebo krvácející měkké tkáně.

• Využijte haptickou a světelnou zpětnou vazbu v reálném čase, ovládejte přístroj bez námahy pomocí 360° dotykového pásu a přizpůsobujte si jeho příkazy pomocí interaktivní dotykové podložky a dotykové nabídky.

„Model i900 zjednodušuje skenování," říká Han Ryu, CGSO společnosti Medit. „Díky intuitivnímu 360° dotykovému pásu a dotykové podložce stačí lékařům pro využití všech výhod našeho převratného optického systému několikrát klepnout. Model i900 jsme navrhli tak, aby zákazníkům přinesl maximální pohodlí a efektivitu."

Medit i900 je vybaven otevřenou softwarovou platformou Medit Link, která poskytuje přístup k sadě bezplatných stomatologických aplikací podporujících produktivitu a zlepšujících péči o pacienty. Systém také přináší adaptivní aktualizace softwaru pro vylepšování chytrých funkcí, konzultací s pacienty i komunikace s laboratořemi.

Objednejte si přístroj Medit i900 ještě dnes a zažijte budoucnost digitální stomatologie: https://www.medit.com/medit-i900-intraoral-scanner/

Podívejte se, jak Medit i900 funguje, na těchto nadcházejících akcích:

• ThriveLive, Las Vegas, Nevada (2. - 4. května)

• AAO, New Orleans, Louisiana (3. - 6. května)

• CDA, Anaheim, Kalifornie (15. - 17. května)

• BDCDS, Birmingham, Velká Británie (17. - 18. května)

• SIDEX, Soul, Jižní Korea (7. - 9. června)

• DDS Berlin, Berlín, Německo (28. - 29. června)

O společnosti Medit

Společnost MEDIT je celosvětovým poskytovatelem 3D intraorálních skenerů a digitální stomatologické platformy typu „vše v jednom", založené na její patentované nejmodernější technologii. Společnost také vyvíjí inovativní software pro digitální stomatologii, který podporuje spolupráci mezi zubními klinikami, výrobci technologií a laboratořemi.

Společnost MEDIT již od svého založení v roce 2000 sídlí v jihokorejském Soulu. Společnost má rovněž zastoupení v Americe a Evropě, přičemž se může pochlubit celosvětovou sítí distributorů ve více než 100 zemích. Navštivte oficiální webové stránky společnosti MEDIT, kde najdete podrobné informace o produktech a softwaru MEDIT i oficiální kanály společnosti MEDIT na YouTube a sociálních sítích, kde na vás čeká další rozmanitý obsah.

Foto - https://mma.prnewswire.com/media/2398335/Medit_launches_revolutionary_i900_intraoral_scanning_system_set_redefine_scanning.jpg 

Logo – https://mma.prnewswire.com/media/1798058/Logo_MEDIT_Logo.jpg

KONTAKT: Hyeju Heather Son, hyeju.son@medit.com 

 

Svaz průmyslu ví, co potřebuje, požaduje nebo očekává trh práce

Tue, 30 Apr 2024 08:30:00 +0200

Praha 30. dubna 2024 (PROTEXT) - Představitelé Svazu průmyslu a dopravy ČR a České společnosti pro kybernetiku a informatiku podepsali v pondělí 22. dubna v Praze Memorandum o spolupráci při rozvoji digitálních kompetencí potřebných, požadovaných a očekávaných trhem práce.

Pro udržení konkurenceschopnosti a další rozvoj českého hospodářství i společnosti je důležitý rozvoj nejen profesních, ale také uživatelských digitálních kompetencí. Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) a Česká společnost pro kybernetiku a informatiku (ČSKI) se shodují, že budoucí i současné zaměstnance i OSVČ je potřeba kvalitně připravovat na digitální revoluci, kterou aktuálně zažíváme. Zatímco ČSKI jako národní garant mezinárodního konceptu digitální gramotnosti a digitálních dovedností ECDL/ICDL má k dispozici tvrdá data, SP ČR může díky rozsáhlé síti členských subjektů tato data zprostředkovávat nejen firmám, ale také kriticky posuzovat úsilí a aktivity jednotlivých ministerstev a vlády v této oblasti.

Výsledky praktických zkoušek digitálních dovedností podle konceptu ECDL/ICDL v oblasti školství poodhalují negativní efekt nového pojetí vzdělávání v oblasti digitálních kompetencí. Absolventi českých škol sice tuší, k čemu je dobré programování a řada z nich dokonce umí docela dobře programovat, někteří dokáží rozpohybovat robotickou stavebnici nebo vytisknout z plastu něco na 3D tiskárně, jiní umí „zfejkovat“ písemku z češtiny nebo vytvořit „deepfake“ video za pomoci nástrojů využívajících technologie umělé inteligence, a to často lépe a rychleji než jejich učitelé. Podpora moderních digitálních technologií a tzv. „informatického myšlení“ je bezesporu důležitá, ale skutečnost je taková, že čím dál tím větší část absolventů českých škol postrádá praktické uživatelské digitální dovednosti potřebné pro úspěšný vstup na trh práce.

„Data z mezinárodně standardizovaných zkoušek ECDL nám signalizují výrazný pokles počtu absolventů středních škol vybavených uživatelskými digitálními dovednostmi v takovém rozsahu, který je potřebný pro úspěšný vstup na trh práce. Protože mezinárodní koncept ECDL je zaměřen převážně na certifikaci uživatelských digitálních dovedností, můžeme jen spekulovat, zda je tento vývoj důsledkem plošného upřednostňování výuky profesních digitálních kompetencí využitelných často jen relativně úzkou skupinou žáků, kteří mají předpoklady najít profesní uplatnění v této oblasti,“ říká prof. RNDr. Olga Štěpánková, CSc., předsedkyně ČSKI.

„Vzhledem k tomu, jak se výrazně mění požadavky na výkon práce i uživatelské potřeby, vnímáme snahu MŠMT o rozvoj profesních digitálních dovedností žáků jako neúčelnou, pokud není účinně doplňována také výukou potřebného rozsahu uživatelských digitálních dovedností,“ dodává Mgr. Milena Jabůrková, MA, viceprezidentka SP ČR pro digitální ekonomiku a vzdělávání.

 

O mezinárodním konceptu ECDL/ICDL

ECDL/ICDL – European, resp. International Certification of Digital Literacy and Digital Skills je celosvětově rozšířený vzdělávací a certifikační koncept v oblasti digitálních kompetencí, který vznikl za podpory Evropské komise v polovině 90. let minulého století.

Koncept ECDL/ICDL definuje mezinárodní standardy (minimální vzdělávací obsah) v podobě tzv. ECDL sylabů. Tyto sylaby pokrývající celou škálu oblastí, ve kterých jsou digitální technologie využívány a jsou průběžně na mezinárodní úrovni aktualizovány. Koncept ECDL/ICDL zároveň určuje metodu, jakou jsou digitální kompetence objektivně a nezávisle ověřovány. Tato metoda je založena na praktických zkouškách prováděných s využitím běžné výpočetní techniky v reálném programovém prostředí.

Zkoušky dle konceptu ECDL/ICDL jsou mezinárodně uznávané, celosvětově procesně standardizované, objektivní a nezávislé na konkrétní výpočetní technice a programovém vybavení. V celém světě se využívá jednotné a pravidelně aktualizované databáze testových úloh. Úspěšní absolventi zkoušek mohou získat některý z ECDL/ICDL certifikátů, které mají časově neomezenou mezinárodní platnost.

Za obsah sylabů a testových úloh odpovídá výhradní vlastník konceptu – ICDL Foundation Irsko, nezisková organizace založená v roce 1997 sdružením Council of European Professional Informatics Societies (CEPIS) za podpory Evropské komise. ICDL Foundation poskytuje licenci k provozování tohoto mezinárodního konceptu národním profesním společnostem se vztahem k informatice sdruženým v CEPIS – garantům kvality ECDL/ICDL zkoušek v národním prostředí.

 

Kontakt:

Ing. Jiří Chábera, MBA, manažer vzdělávacího a certifikačního konceptu ECDL/ICDL pro ČR, ČSKI, CertiCon a.s. 

jiri.chabera@ecdl.cz , +420 224 904 242, www.ecdl.cz , www.facebook.com/ECDLCZ , www.linkedin.com/company/ecdlcz

 

Revoluce v rehabilitacích: Síla virtuální reality ve zdravotnictví

Mon, 29 Apr 2024 10:52:00 +0200

Ostrava 29. dubna 2024 (PROTEXT) - Technologie virtuální reality (VR) mění prostředí zdravotní péče a nabízí inovativní řešení a doplněk konvenčních rehabilitačních metod. VR se stále více prosazuje v různých oblastech medicíny. Tým VR Vitalis® je lídrem v oblasti špičkových rehabilitačních programů ve VR, jejichž cílem je zrychlit zotavení pacientů a zkvalitnění komplexní zdravotní péče. Vše vyvíjejí s týmem odborníků tak, aby to přineslo pacientům co největší přínos. Aplikaci využívají zdravotnická zařízení průřezem oddělení. Od lůžkových i ambulantních rehabilitací, přes neurologii, JIP, ARO, ortopedii, po psychiatrii, neurochirurgii a další.

Příkladem jsou konkrétní kazuistiky pacientů, u kterých byla VR Vitalis® Pro využita.

Kazuistika 1: Zlepšení motorických a kognitivních dovedností prostřednictvím virtuální reality

Jeden z úspěšných příběhů VR Vitalis® se týká pacienta (28 let), který utrpěl těžkou autonehodu, jež ovlivnila jeho motorické a kognitivní schopnosti. Konvenční rehabilitační metody měly jen omezený úspěch, dokud se pacient v Centru trénování paměti neseznámil s imerzivní VR terapií. Díky interaktivním cvičením a poutavému virtuálnímu prostředí dosáhl pacient zlepšení v jednotlivých motorických i kognitivních oblastech, což mu umožnilo vykonávat každodenní činnosti s větší nezávislostí a sebedůvěrou.

Kazuistika 2: Zvládání syndromu akutní dechové tísně pomocí virtuální reality

Další pacientka, která trpí syndromem akutní dechové tísně neboli ARDS, se snažila najít úlevu prostřednictvím nekonvenční léčby. Rehabilitace s VR Vitalis® Pro založená na virtuální realitě nabídla nový přístup k úlevě od bolesti a uvolnění tím, že rozptýlila její mozek pomocí vjemů ve virtuální realitě. Po absolvování VR rehabilitace na ARO ve FNO pacientka hlásila výrazné zlepšení dýchání a motorických dovedností.

Kazuistika 3: Výrazné zlepšení stavu pacienta po oboustranném CMP

Tentokráte je pacientem cizinec, muž. Po oboustranném CMP byl neschopen se posadit, nereagoval na léčbu. Byl mu půl roku aplikován botox, beze změny. 2 roky bez viditelných pokroků. Následně další konvenční terapie, tentokráte kombinovaná s využitím VR Vitalis®, které jej neuvěřitelně motivovalo. Po 10 aplikacích je schopen samostatně sedět až 40 minut, cítí velké zlepšení a motivaci.

Kazuistika 4: Uvolnění pacienta s duševní poruchou

Pacient 60 let s duševní poruchou způsobenou poškozením mozku, demence. 6. pobyt v psychiatrické léčebně. Po první aplikaci VR Vitalis® Pro se odpoutal od svých osobních starostí a problémů. Došlo k okamžitému uvolnění pacienta, přestal řešit své problémy, na které se fixoval. Velice se mu tato rehabilitace líbila.

Odborné posudky potvrzují úspěšnost rehabilitace VR

Podle předních odborníků v oblasti rehabilitace nejsou úspěchy VR Vitalis® ojedinělými případy, ale ukazují na širší trend ve zdravotnictví.

Mgr. Marcela Dabrowská, Ph. D. garantka praxe pro obor ergoterapie na Klinice rehabilitace a tělovýchovného lékařství (Lékařská fakulta Ostravské univerzity), uvedla: "Využití virtuální reality v rehabilitaci, má velký potenciál a domnívám se, že do budoucna se s ní budeme setkávat stále častěji. Na základě mých dosavadních zkušeností, subjektivního hodnocení pacientů a výsledků standardizovaných testů mohu potvrdit, že cvičení s využitím virtuální reality pozitivně ovlivňuje motorické i kognitivní funkce pacientů a přispívá tak k lepší kvalitě života. Zároveň mění emoční ladění a pozitivně motivuje pacienty k aktivitě. Je to terapie, na kterou se pacienti vždy těší."

O společnosti VR LIFE

Společnost VR LIFE je průkopnický start-up, který mění tvář rehabilitace pomocí virtuální reality. V odvětví, kde převažují muži, jsme výjimka. Společnost je založená a vedená dynamickým týmem, převážně žen, které vytvořily řešení, které má hluboký dopad na rehabilitaci i pacienta.

Vlajkovou lodí VR LIFE je certifikovaný zdravotnický prostředek VR Vitalis® Pro. Inovativní aplikace je speciálně navržená s ohledem na potřeby profesionálních rehabilitačních oddělení. Je to spojení tradičních rehabilitačních postupů s unikátními možnostmi virtuální reality. VR Vitalis® Pro zvyšuje kvalitu poskytované péče a zároveň snižuje provozní náklady zdravotnického zařízení.

Další informace o aplikaci VR Vitalis® Pro a další názory odborníků naleznete na adrese https://vrvitalis.cz/nazory-odborniku.

Zdroj: VR LIFE

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

V Praze se uskutečnilo historicky první česko-ukrajinské AI Fórum

Mon, 29 Apr 2024 09:22:00 +0200

Praha 29. dubna 2024 (PROTEXT) - Končí čtyřdenní návštěva ukrajinských expertů se specializací na téma umělé inteligence v Praze a okolí. V jejím rámci se třináctičlenná skupina ukrajinských odborníků z podnikatelských organizací, klastrů, univerzit i jednotlivých firem setkala se svými českými protějšky a absolvovala také program AI Fóra Česko & Ukrajina, které se konalo ve středu 24. dubna na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR. Organizátorem celé mise bylo sdružení CzechInno, ze svých fondů ji podpořily Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a Ministerstvo zahraničních věcí ČR.

Nápad uspořádat misi specificky zaměřenou na téma umělé inteligence vzešel v loňském roce poté, co byla navázána intenzivní česko-ukrajinská spolupráce v oblasti prvních tří stěžejních témat podpory rozvoje digitálních inovací. Těmi jsou témata chytrých měst a regionů, chytré průmyslové výroby a kyberbezpečnosti. Rozšíření tematiky na oblast umělé inteligence pak bylo dalším logickým krokem, protože právě její vývoj souvisí jak s tematikou implementace nových technologií v průmyslu, ve veřejné sféře a má take nezanedbatelné kyberbezpečnostní konotace.

“Intenzivní spolupráci s ukrajinskými partnery na poli podpory pronikání digitálních inovací do praxe ve firmách i veřejném sektoru jsme zahájili bezprostředně po začátku ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022,” komentuje historii vzájemné spolupráce výkonná ředitelka sdružení CzechInno Tereza Šamanová. “Překvapila nás nejen technologická vyspělost ukrajinských firem, které mohou svými novinkami vyvinutými i za podmínek, které na Ukrajině aktuálně panují, směle konkurovat svým zahraničním protějškům, ale zejména houževnatost a konzistentní přístup našich ukrajinských partnerů ke vzájemné spolupráci. Oba tyto aspekty nás neustále utvrzují v tom, že další prohlubování česko-ukrajinské technologické i obchodní spolupráce – a specificky např. na poli posilování kyberbezpečnosti a rozvoje umělé inteligence v nejrůznějších oblastech lidské činnosti – dává veliký smysl a jsme připraveni ji podporovat v našich aktivitách a projektech,” dodává Tereza Šamanová.

Prahu a Dolní Břežany tak v tomto týdnu navštívilo celkem 13 ukrajinských expertů, jejichž cílem bylo nalézt své české protějšky pro společné projekty na podporu vývoje a implementace modelů umělé inteligence ve čtyřech oblastech: v průmyslu, péči o životní prostředí, zdravotnictví a ochraně veřejné bezpečnosti.

Hlavním bodem programu mise bylo AI Fórum Česko & Ukrajina, které sdružení CzechInno ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, které v rámci vlády drží v gesci rozvoj umělé inteligence, uspořádalo ve středu 24. dubna právě v Praze v budově ministerstva průmyslu.

Hlavním cílem fóra byla podpora B2B spolupráce v oblasti umělé inteligence (AI) mezi Českou republikou a Ukrajinou. Akce nabídla informační platformu, možnost navázání kontaktů a networking pro zájemce z obou zemí. Svými úvodními slovy akci otevřeli zástupci české vlády – vrchní ředitel sekce EU a zahraničního obchodu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR David Müller a vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný. Oba zdůraznili, že součástí dlouhodobé a konzistenční podpory české vlády směřované na Ukrajinu je i podpora budování intenzivnějších obchodních vztahů a také podpora budování kapacit ukrajinských struktur ve vztahu k perspektivnímu vstupu Ukrajiny do EU. Za to jim i české vládě z ukrajinské strany poděkoval ve svém úvodním slovu chargé d’affaires Velvyslanectví Ukrajiny v Praze Vitalij Usatyj.

“Rád bych zdůraznil, že pro zájemce o hlubší česko-ukrajinskou spolupráci jsou zde k dispozici dva programy v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, z nichž lze ihned podpořit společné česko-ukrajinské projekty: program Aid for Trade Ukraine, jehož cílem je pomoci Ukrajině s nápravou škod způsobených válkou prostřednictvím zapojení českých společností, a také program Capacity Building for Ukraine, který je zaměřen na předávání českého know-how nejen v oblasti integrace do EU,” uvedl k tomu vrchní ředitel Sekce EU a zahraničního obchodu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR David Müller. “Budeme se tedy, i v návaznosti na AI Fórum Česko & Ukrajina a na misi k tématu umělé inteligence, těšit na další prohlubování česko-ukrajinské spolupráce a na nové projekty podané do těchto programů,” uzavřel David Müller.

Program akce následně představil škálu informací a zejména konkrétních tipů na prohloubení česko-ukrajinské spolupráce v oblasti strategické podpory rozvoje umělé inteligence a zejména jejího využívání v praxi v průmyslu i dalších oblastech.

Lucie Schaffelhoferová z Ministerstva průmyslu a obchodu ČR představila čerstvě aktualizovanou Národní strategii umělé inteligence a z druhé strany vedoucí mise ukrajinských expertů Alexandre Yurchak – prezident Ukrajinské klastrové aliance a předseda ukrajinské Asociace inteligentní automatizace – shrnul aktuální situaci ve strategické podpoře i faktickém rozvoji umělé inteligence na Ukrajině: ta sice dosud nemá svou vládní strategii rozvoje umělé inteligence, ale ukrajinské firmy i výzkumné organizace jsou v oblasti vývoje i nasazení AI v praxi velmi aktivní a připravené k okamžité spolupráci se svými českými protějšky.

V programu akce se následně představilo na patnáct konkrétních nabídek spolupráce z české i ukrajinské strany v oblasti nasazení umělé inteligence v průmyslu, ochraně životního prostředí, zdravotnictví i posilování veřejné bezpečnosti. Účastníky zaujal například projekt “Smart Bucha”, jehož cílem je - a to i s pomocí českých chytrých technologií - posílit bezpečnost obyvatel malých měst v okolí Kyjeva a zvýšit schopnost jejich okamžité reakce na abnormální či krizové situace. Inspirací pro něj byla loňská návštěva delegace k tématu chytrých měst a regionů v Plzni: tam jsou v návaznosti na iniciativu Správy informačních technologií města Plzně chytré technologie včetně zvukových detektorů s umělou inteligencí, chytrých kamer, dronů se strojovým viděním nebo robotů umožňujících prohledávání a záchranu osob v těžko přístupných prostorách součástí integrovaného záchranného systému kraje a systémů pro řízení dopravy v městě Plzni.

Obsah akce shrnul ředitel spolku prg.ai Lukáš Kačena slovy: “Dnes jsme slyšeli spoustu tipů k prohloubení spolupráce, důležité je ale nezůstat jen u slov a přejít od nich k činům: pojďme tedy pokračovat v započaté spolupráci a prohlubovat ji na dalších společných projektech.”

Příští misí ukrajinských expertů, kterou připravuje sdružení CzechInno za podpory ministerstva průmyslu a ministerstva zahraničních věcí, bude tematická mise věnovaná chytrému průmyslu. Její zástupci zamíří v říjnu na Mezinárodní strojírenský veletrh 2024 a v rámci svého programu navštíví výzkumné a firemní provozy v Brně a okolí s cílem identifikovat témata dalších společných česko-ukrajinských projektů.

Mise ukrajinských expertů do ČR k tématu Umělá inteligence se uskutečňuje v rámci programu PROPED 2024, který podpořilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, MInisterstvo zahraničních věcí ČR a na jeho realizaci se podílí Velvyslanectví ČR v Kyjevě s organizační pomocí sdružení CzechInno.

Konference AI Fórum Česko & Ukrajina je zařazena do kontextu podpory česko-ukrajinské B2B spolupráce v oblasti digitálních inovací, jejímž koordinátorem je na české straně sdružení CzechInno, na ukrajinské straně pak Ukrajinská klastrová aliance.

Jejími hlavními tématy jsou chytrá města a regiony, chytrý průmysl, kyberbezpečnost a umělá inteligence. Ke všem těmto tématům jsou organizovány tematické mise, konference a bilaterální setkání odborníků s cílem identifikovat témata pro projekty obchodní i strategické spolupráce mezi Českem a Ukrajinou v bezprostřední souvislosti s tématem implementace digitálních inovací v oblasti průmyslu i do správy věcí veřejných.

Ta může být podpořena např. z programů Aid for Trade - Ukraine nebo Capacity Building for Ukraine, které implementuje Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

Zdroj: CzechInno

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Společnost Huawei na 26. světovém energetickém kongresu představila své řešení Intelligent Distribution Solution

Sat, 27 Apr 2024 10:00:00 +0200

Rotterdarm (Nizozemsko) 27. dubna 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost Huawei představuje na 26. světovém energetickém kongresu v Rotterdamu své inovativní řešení Intelligent Distribution Solution (IDS). Cílem řešení IDS, vyvinutého ve spolupráci s partnery z ekosystému, je řešit nejpalčivější problémy v elektroenergetice – včetně vysokých ztrát na vedení, nespolehlivých služeb a problémů spojených s řízením nových energetických zátěží.

Energetické společnosti se při řešení těchto problémů obracejí na digitální řešení využívající sílu dat, konektivity a automatizace. Digitalizace distribuční sítě – často označovaná jako „poslední míle" – je klíčovým prvkem modernizace konvenční energetické sítě. Tato „poslední míle" zajišťuje dodávky elektrické energie přímo do domácností, podniků a průmyslových závodů. Řešení IDS společnosti Huawei pomocí nejmodernějších technologií optimalizuje distribuce energie, zvyšuje spolehlivosti sítě a usnadňuje integraci obnovitelných zdrojů energie.

„Řešení inteligentní distribuce společnosti Huawei umožňuje energetickým podnikům přejít od jednobodové digitalizace rozvoden k architekturou podporovaným, rozvíjejícím se, otevřeným a systematickým inteligentním řešením. Díky otevřenému digitálnímu ekosystému můžeme interně podněcovat kreativitu zdola a externě zprostředkovávat zákazníkům schopnosti z různých odvětví," prohlásil David Sun, viceprezident společnosti Huawei a generální ředitel divize Digitalizace elektrické energie ve společnosti Huawei.

Architektura IDS je postavena na jedinečném rámci „cloud-pipe-edge-pipe-device", který zahrnuje on-premise privátní cloud jako digitální základ, kabelová i bezdrátová řešení pro páteřní síť, univerzální jednotku edge computingu (ECU) pro úspornou správu a vysokorychlostní komunikaci po elektrickém vedení (HPLC) nové generace na straně nízkého napětí. Tento komplexní přístup dovoluje v reálném čase provádět měřitelná pozorování, která poskytovatelům veřejných služeb umožňují optimalizovat jejich provoz, snižovat náklady a zvyšovat spokojenost zákazníků, protože identifikují a opravují poruchy dříve, než dojde k výpadku napájení.

Řešení již prokázalo svou účinnost v reálných aplikacích a bylo úspěšně implementováno v několika čínských provinciích, včetně provincie Ša-an-si ve spolupráci se společností State Grid Shaanxi Electric Power Co., Ltd. a partnery. Toto řešení přineslo revoluci v řízení více než 100.000 distribučních transformátorů, zkrátilo dobu výpadků a dosáhlo působivé spolehlivosti dodávek energie. Kromě toho umožnilo bezproblémovou integraci více než 50.000 obytných fotovoltaických lokalit a více než 1000 velkých 10kV fotovoltaických lokalit dosáhlo 100% přístupu a spotřeby.

„Řešení přináší komplexní a přesné snímání distribuční sítě, elegantní a propracovanou správu, včasný a proaktivní zákaznický servis a rovněž jednodušší a efektivnější práci pro naše zaměstnance," vysvětluje Zhang Genzhou, CIO pobočky společnosti State Grid v Ša-an-si. (Viz video: „ Úspěšné využití řešení inteligentní distribuce ve státní síti Ša-an-si ")

Řešení přineslo slibné první výsledky testů v Asii, Africe a na Blízkém východě, což dokazuje jeho potenciál pro revoluci na poli distribuce energie v celosvětovém měřítku.

Foto https://mma.prnewswire.com/media/2397510/image_986294_35218757.jpg 

KONTAKT: hwebgcomms@huawei.com

 

 

 

 

Kryptoměna Renzo budí rozruch. Binance ji nyní zalistuje na své burze a část tokenů rozdá uživatelům

Fri, 26 Apr 2024 18:03:00 +0200

Praha 26. dubna 2024 (PROTEXT) - Kryptoměna Renzo nedávno vstoupila na scénu s velkým ohlasem mezi investory a získala od nich již 77 milionů Kč. Není proto divu, že zaujala i přední hráče na poli kryptoměn. Největší kryptoburza na světě Binance ji nyní uvede v nejnovějším Launchpoolu, díky kterému ji můžete získat zdarma.

Co je Renzo a jak funguje?

Renzo (REZ) je liquid restaking protokol, podobný jako například populární Ether.fi (ETHFI). Funguje jako prostředník mezi uživatelem a platformou EigenLayer, která se specializuje na restaking etherea (ETH) – v současnosti druhé největší kryptoměny na trhu.

Fungování restakingu Renzo je relativně jednoduché:

1. Uživatelé vkládají své prostředky do Renzo, který je následně zastakuje na platformě EigenLayer.

2. Za vložené prostředky obdrží uživatelé restaking token ezETH, který si udržuje hodnotu podobnou jako ether. Uživatel navíc token ezETH může libovolně a zároveň úročí své ethery na EigenLayer. Od protokolu jsou mu navíc připisovány body.

3. Uživatelé také získávají body od protokolu Renzo, které mohou využít pro další činnosti.

4. Díky tomu mohou uživatelé své vklady až zdvojnásobit. Renzo je navíc velmi flexibilní, takže pokud se uživatelé rozhodnou restaking ukončit, jednoduše vrátí do protokolu ezETH a následně mohou vybrat zpět své zastakovné ethery.

V současné době je v Renzo uzamčeno kryptoměn za 3,3 miliardy USD, což představuje obrovskou hodnotu a zájem komunity o tento projekt. Renzo nabízí také airdropy a získalo podporu známých fondů, jako jsou Binance Labs, OKX Ventures a další. Renzo je navíc uživatelsky velmi přívětivé, což ocení nováčci, kteří chtějí objevovat možnosti této stále relativně nové formy stakingu.

Tokenomika tokenu REZ a jak ho získat

Do oběhu se dostane rovných 10 miliard tokenů REZ. Na začátku obchodování bude v oběhu 10,5 % těchto tokenů, přičemž další mince se budou postupně uvolňovat dle stanoveného schématu. Token REZ také dává uživatelům možnost využívat své tokeny také k účasti na rozhodování o budoucnosti protokolu a dává jim právo o změnách hlasovat.

Jak získat tokeny REZ zdarma?

Investoři mají právě teď možnost získat tokeny REZ zcela zdarma díky Binance Launchpoolu, kde Renzo startuje jako 53. projekt. V rámci aktuálního Launchpoolu rozdělí Binance 2,5 procenta z celkové nabídky nových tokenů, tedy 250 milionů tokenů REZ.

Registovaným a ověřeným uživatelům stačí v období mezi 24. dubnem a půlnocí 29. dubnauzamknout své BNB nebo FDUSD a automaticky získají tokeny REZ dle množství uzamčených kryptoměn. Zalistování kryptoměny pak proběhne 30. dubna, kdy budou tokeny k dispozici k nákupu či prodeji na burze Binance.

Vstoupit do Binance Launchpoolu pro token REZ je jednoduché. Stačí k tomu pár kroků:

1. Registrujte se na Binance pomocí tohoto odkazu.

2. Uzamkněte (stakujte) vaše FDUSD nebo BNB je do těchto poolů (stačí jeden).

3. Po uzamčení FUSD či BNB asledně získáte token REZ, který je v Launchpoolu zdarma.

Binance Launchpool poskytuje výnosnost přibližně 1-2% po celou dobu trvání Launchpoolu, který trvá 3-10 dní. Nepromeškejte tuto příležitost a připojte se k platformě Binance ještě dnes.

*Tento článek není investičním doporučením. Pokud vlastníte BNB nebo FDUSD a plánujete je držet, účast v Launchpoolu je spojena téměř s nulovým rizikem. Avšak, pokud zvažujete nákup BNB nebo FDUSD kvůli účasti v Launchpoolu, mějte na paměti, že kurz těchto aktiv může podléhat kolísání. Účastí v Launchpoolu tedy podléháte stakingu na vlastní riziko.

Zdroj: Binance

 

 

Radio Energic je průkopníkem digitálního rádia a číslo 1 pro progresivní inzerenty

Fri, 26 Apr 2024 12:39:00 +0200

Praha 26. dubna 2024 (PROTEXT) - Český éter je obohacen o nové rádio, které vysílá v digitální platformě DAB+. Jedním z cílů Radia Energic je získat mladší posluchače, kteří rádio ani neposlouchají, neboť si ze současné nabídky nejsou schopni vybrat.

Průkopníkem využívání technologie DAB+ v rámci mainstreamových hudebních hitových stanic je Radio Energic.

Rádio Energic je vhodné pro řidiče, signál je na dálnicích

Radio Energic je progresivním rádiem s mainstreamovým formátem oslovující ženy a muže v cílové skupině 20-40 let. Převážně z měst s důrazem na Prahu a střední Čechy, severovýchodní Čechy, Brno a Ostravsko. Signál je po celé délce dálnic D0, D1, D4, D6, D7, D8, D10, D11, D35, D48, D56. A to v digitální kvalitě bez nutnosti přelaďování.

„Nemusíte být v autě připojeni přes internet a díky DAB+ tuneru, což je už běžná součást autorádií, a dynamické hudbě programované pro cestování, máte v autě společníky,“ říká v rozhovoru Tomáš Veselý, jednatel a programový ředitel Radia Energic.

Čerstvá energie v programu i ranní show

„Od loňského září do konce loňského roku proběhla pilotní fáze, kdy jsme postavili tým a spustili zkušební vysílání. V prvním čtvrtletí roku 2024 jsme vyprofilovali a upevnili hudební formát pro cílovou skupinu 20–40 let, CHR, nejnovější hity a osvědčené hity z posledních 5 let. Postavili jsme ranní show a programové bloky s rubrikami. Ve všední den je moderovaný živý program, částečně i o víkendu ve stylu to nejlepší z celého týdne. Rádio vysílá zprávy, dopravu, počasí a další servisní informace,“ říká Tomáš Veselý.

Radio Energic nabízí novou ranní show a programové bloky s rubrikami. Moderátorskou dvojicí je Jiří Štěpo Štěpánek a Roman Dušek. Posluchači ji mohou naladit ve všední dny od 7 do 9 hodin, a to nejlepší z ranní show o víkendu. Dopoledne do 12 hodin je věnováno hudbě a informacím s moderátorem Romanem Duškem. Od 12 do 16 hodin pokračuje moderátor Paul Bulva. Odpoledne mezi 16. a 18. hodinou je čas pro Matěje Sotonu. V pátek a sobotu od 18 do 24 hodin Radio Energic vysílá proud taneční hudby pod názvem Energic Mix. V sobotu od 17 do 18 hodin nabízí pořad s novinkovou hudbou Čerstvá energie.

„Jsme rádio se zprávami, dopravou a počasím. Nabízíme informační servis i zajímavé informace v rámci moderovaného programu. Ranní show je orientována na zábavu. Tady je velký prostor pro partnerství inzerentů a posluchačů, kteří jsou aktivní. Pracují, studují, jsou v pohybu, cestují. Proto jim nabízíme dynamický program,“ říká Tomáš Veselý, jednatel a programový ředitel Radia Energic.

Inzerenti mají v Radiu Energic partnera

Inzerenti mají ekologicky šetrný reklamní nosič. Radio Energic je pro inzerenty dynamický progresivní nový formát vysílající v nové digitální technologii s mnohem lepším zvukem v DAB+. Tato technologie umožňuje ekologické šíření signálů, mnohem menší uhlíkovou stopu pro reklamní sdělení. Je to vyzkoušený formát a přenos signálu ze západní Evropy adaptovaný pro české prostředí.

„Posluchače a inzerenty vnímáme jako jednu rodinu v rámci rádiového klubu. Chceme podporovat podnikání inzerentů a posluchačům sdělovat aktuální informace, vše je zabaleno do atraktivní dynamické hudby a zvukového obalu. Jsme profesionální rádio,“ říká Tomáš Veselý, jednatel a programový ředitel Radia Energic.

Kromě klasické spotové reklamy Radio Energic nabízí i sponzoring. Ať už samotných pořadů nebo rubrik jako je časomíra u zpráv, počasí, doprava, kalendárium, tipy na akce. Součástí nabídky jsou i speciální akce jako soutěže a kombinace on air, online a off-line produktů.

V případě zájmu o reklamní kampaň ve vysílání Radia Energic kontaktujte obchod@radioenergic.cz.

Radio Energic vysílá v DAB+ v síti Teleko Digital a na internetu, například prostřednictvím platformy play.cz, Tune IN, My Tuner Radio, Radio Box či www .radioenergic.cz.

 

Kontakt:

Tomáš Veselý, jednatel, programový ředitel Radio Energic obchod@radioenergic.cz

Radek Pešout, tiskový servis PR Nest Media (MEDIASHOW Digital) pesout@mediashow.cz,

Zadavatel: PR Nest Media s.r.o., https://www.mediashow.cz/mediashow-digital-pr/

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

WebMedea přináší analytický nástroj pro vaše podnikání

Fri, 26 Apr 2024 12:15:00 +0200

Praha 25. dubna 2024 (PROTEXT) - WebMedea je inovativní webová aplikace umožňující rychle získat online zájem o zboží, služby či společenská témata a dát je do souvislosti nejen s e-shopy, webovými aplikacemi či prezentacemi firem, ale také s vlastníky těchto webů. Díky tomu mají uživatelé WebMedea možnost efektivně se rozhodovat v oblastech obchodu a marketingu na základě dat, nikoliv pouze intuice. Tento přístup nejen šetří peníze, ale také vede ke kvalitnějším a efektivnějším rozhodnutím.

WebMedea funguje jako pasivní senzor, který bez nutnosti integrování kódu do webové stránky získává cenná data o trhu a konkurenci. V pozadí nástroje stojí komplexní systém pro těžbu a zpracování velkých obchodních a marketingových dat.

Aplikace v současné době nabízí širokou škálu funkcí, včetně sledování hledanosti klíčových slov, informací o pokrytí těchto slov konkurenčními weby, odhadované návštěvnosti jednotlivých domén, nákladů do PPC reklamy a detailní analýzy odkazových portfolií všech sledovaných webů.

Analytický nástroj WebMedea je výsledkem deseti let intenzivního vývoje, do kterého se zapojilo více než dvě desítky českých vývojářů, marketingových specialistů a obchodních manažerů. Díky tomu, že byla WebMedea již během svého vývoje využívána řadou renomovaných firem, mezi něž patří například Modrá pyramida, může se nyní pyšnit optimalizovanými a komplexními pohledy, které ocení nejen podnikatelé nebo obchodní ředitelé. V současné době je totiž využívána také startupisty, copywritery nebo studenty, kteří v aplikaci nalézají cenná data pro své začínající firmy, připravované články nebo závěrečné práce.

(video: https://www.youtube.com/watch?v=1n20c3WqIgU)

 

Kontakt: info@webmedea.cz

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

Temu se připojuje ke skupině Anti-Phishing Working Group v rámci boje proti podvodům na internetu a kybernetickým podvodům

Fri, 26 Apr 2024 11:49:00 +0200

Boston (USA) 26. dubna 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Temu, platforma elektronického obchodování známá svým kvalitním cenově dostupným zbožím, se připojila k pracovní skupině APWG (Anti-Phishing Working Group), což je globální koalice, která se zabývá bojem proti krádežím identity a online podvodům.

Skupina APWG, která vznikla v roce 2003, spojuje úsilí předních technologických společností, finančních institucí, špičkových firem v oblasti kybernetické bezpečnosti a vládních agentur v boji proti kyberkriminalitě. Tato spolupráce zahrnuje výměnu dat, realizaci výzkumu a osvětové kampaně pro veřejnost. Phishing je rozšířeným kybernetickým zločinem, jehož cílem je nezákonně získat citlivé informace prostřednictvím klamavých komunikačních kanálů.

V roce 2023 zaznamenala skupina APWG po celém světě téměř pět milionů phishingových útoků, což je rekordní číslo, které jen podtrhuje rostoucí hrozbu.

Společnost Temu doufá, že prostřednictvím svého členství ve skupině APWG přispěje svými zkušenostmi v oblasti ochrany údajů zákazníků a v boji proti snahám o vydávání se za někoho jiného. Může se rovněž poučit ze zkušeností ostatních členů, včetně nejnovějších osvědčených postupů v boji proti phishingu a krádežím identity.

"Bezpečné nakupování je pro naše zákazníky nesmírně důležité, zejména když expandujeme na další trhy po celém světě," uvedl mluvčí společnosti Temu. "Připojení ke skupině APWG zdůrazňuje naše odhodlání chránit naše uživatele před podvody a držet krok s nejnovějšími světovými osvědčenými postupy v oblasti prevence kyberkriminality."

Rozhodnutí společnosti Temu připojit se ke skupině APWG je součástí jejího trvalého závazku zajišťovat pro zákazníky bezpečné nákupní prostředí. Od svého vzniku v USA zaznamenala platforma výrazný růst a nyní působí na 58 trzích po celém světě.

V únoru společnost Temu úspěšně získala nezávislou certifikaci od přední světové testovací organizace DEKRA v rámci hodnocení MASA (Mobile Application Security Assessment). Tato certifikace dokládá úsilí společnosti Temu zlepšovat ochranu soukromí uživatelů a jejich bezpečnost. V listopadu platforma ve spolupráci se sanfranciskou firmou HackerOne, která se zabývá kybernetickou bezpečností, zahájila program udělování odměn za odhalení chyb, který podporuje etické hackery v hledání a hlášení bezpečnostních chyb. Společnost Temu také posílila zabezpečení přihlašování svých uživatelů zavedením vícefaktorového ověřování.

O společnosti Temu

Temu je online tržiště, které spojuje spotřebitele s miliony prodejců, výrobců a značek po celém světě za účelem umožnit jim co nejlepší život. Společnost Temu se zavázala nabízet cenově nejdostupnější, přesto kvalitní produkty, aby spotřebitelům a prodejcům umožnila plnit si sny v inkluzivním prostředí.

O skupině APWG

Skupina APWG (Anti-Phishing Working Group) byla založena v roce 2003 a je neziskovým průmyslovým sdružením zaměřeným na eliminaci krádeží identity a podvodů, které jsou důsledkem stále rozšířenějšího problému s phishingem, crimewarem a podvrženými e-maily. Členy se mohou stát finanční instituce, online prodejci, poskytovatelé internetových služeb, zprostředkovatelé řešení, orgány činné v trestním řízení, vládní agentury, mnohostranné smluvní organizace a nevládní organizace. Do skupiny APWG je zapojeno více než 2200 podniků z celého světa.

 

KONTAKT: media@temu.com

 

PROTEXT

 

 

TeeTime odstartoval unikátní soutěž Golfové stezky

Fri, 26 Apr 2024 11:34:00 +0200

Praha 26. dubna 2024 (PROTEXT) - TeeTime SE spustil unikátní golfovou soutěž "Golfové stezky 2024", která hráčům nabízí příležitost vyhrát hodnotné ceny a zároveň prozkoumat golfová hřiště daleko za horizont svého oblíbeného hřiště. Vybízí hráče k cestování, poznávání krás golfu, golfových resortů po celé České a Slovenské republice a v oblíbených evropských destinacích. Cílem je podpora partnerských hřišť s navýšením golfových her a získáním nových golfistů. Do soutěže je zapojeno 58 hřišť a předpokládá se více než 15 tis. zapojených golfistů. Svým rozsahem jde o vůbec největší golfovou soutěž v zemi s cenami a benefity v hodnotě přes 1,5 milionu korun.

Jak se zúčastnit?

Účast v soutěži je jednoduchá. Stačí mít účet u TeeTime, objednat a zaplatit hru na některém z vybraných hřišť a hra může začít. Každé odehrané kolo golfistovi přináší body, které se načítají v jeho profilu TeeTime. Tyto body ho následně nominují k účasti v pravidelných slosováních o zajímavé ceny. Navíc každým nákupem hry získává i body do věrnostního programu.

Jak vyhrát?

Body získané při hře se promění v losy pro pravidelná slosování. Čím více golfista hraje, tím více bodů a šancí na výhru má. Slosování probíhá každých 14 dní o menší ceny, měsíčně o větší ceny, a nakonec na konci sezóny se uskuteční velké finální slosování o hlavní ceny.

„Zcela nový koncept soutěže, Golfové stezky 2024, nabízí jedinečnou příležitost objevit nová hřiště, zažít golfová dobrodružství, potkat se s dalšími golfovými nadšenci, navázat možná i nová přátelství a spojit golf s návštěvou zajímavých památek nebo míst v blízkém okolí. Ideální příležitost pro blížící se letní prázdniny, vzít rodinu, děti a vyrazit za dobrodružstvím,“ komentuje Petr Šikoš, majitel společnosti TeeTime SE.

Co vyhrát?

Ceny od všech partnerů Golfových stezek jsou velmi atraktivní a zahrnují například luxusní hodinky Omega v hodnotě 175 000 Kč, tři golfové zájezdy od butikové cestovní agentury Snail Travel, v celkové hodnotě 150 000 Kč, golfový vozík od Golf Geum Technology v hodnotě 140 000 Kč, několik sportovních hodinek značky Sequent, kávovary Nespresso a nespočet golfového vybavení.

Každý účastník soutěže také získává nárok na 5% slevu na zboží od předního prodejce golfového vybavení v ČR, Golf Lab.

Závěrečný turnaj a finální slosování

Na konci soutěže, 14. 9., se uskuteční velký závěrečný turnaj, kam postoupí 48 hráčů s největším počtem bodů. Turnaj poskytne atmosféru soutěžního dne a zároveň proběhne i závěrečné slosování, které bude možné sledovat prostřednictvím online streamu.

Kde hrát?

Soutěž "Golfové stezky 2024" zahrnuje 12 stezek v České republice, 3 na Slovensku a 4 v zahraničí – v Itálii, Španělsku, Portugalsku a Švédsku. Každá stezka nabízí unikátní hřiště a další dobrodružství. Kompletní seznam hřišť a podrobnosti o soutěži najdete na webu TeeTime na adrese teetime.cz/Stezky.

Poznámka pro média

Tato soutěž je otevřena pro všechny golfové nadšence, a navíc společnost TeeTime SE podporuje i letos mezinárodní sérii Tipsport Czech Ladies Open. Hráči, kteří si zakoupí green fee přes rezervační systém TeeTime mezi 1. květnem a 20. červnem, získají volnou třídenní vstupenku na letošní ročník Tipsport Czech Ladies Open, který se koná 21. – 23. června v Berouně.

Více informací o soutěži a o společnosti TeeTime SE naleznete na webových stránkách TeeTime.

O společnosti TeeTime SE

TeeTime SE je česká společnost s více než dvacetiletými zkušenostmi, specializující se na digitalizaci golfového světa. Společnost vytvořila první systémy pro golfovou federaci, online rezervační systémy a systémy pro správu golfových zařízení. Mimo jiné TeeTime spolupracuje s přední evropskou společností v oblasti golfových technologií, OnTee, a nabízí hráčům různé výhody. Poskytuje českým hráčům přímou rezervaci na více než 700 hřištích napříč Evropou. V rámci propojení s OnTee a partnery prezentuje česká hřiště více než 1,5 miliónu uživatelům.

Pro další informace o soutěži a možnostech spolupráce, prosím, kontaktujte TeeTime SE prostřednictvím uvedených kontaktních údajů.

Kontaktní osoba:

Ing. Eliška Sobotková

Marketing Manager

E: eliska.sobotkova@teetime.cz

W: teetime.cz

Více informací k projektu Golfové stezky na teetime.cz/Stezky

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Socha svobody v Praze, Sfinga na Moravě. Jak by podle umělé inteligence vypadaly nejslavnější sochy v Česku?

Fri, 26 Apr 2024 10:20:00 +0200

Praha 26. dubna 2024 (PROTEXT) - Poslední dubnovou sobotu probíhá po celém světě Mezinárodní den sochařství (International Sculpture Day). Jeho organizátoři si kladou za cíl zvýšit povědomí o tomto oboru a ocenit přínos umění v rozvoji veřejných prostor. V Česku je pak největším propagátorem instalací ve veřejném prostoru celoroční projekt Sculpture Line, který letos v červnu zahájí svůj 10. ročník. Právě u příležitosti Mezinárodního dne sochařství se tým Sculpture Line pro pobavení a odlehčení zeptal umělé inteligence, jak by nejslavnější sochy historie vypadaly v Česku.

Na obrázcích například stojí slavná egyptská Sfinga vedle moravské vesnice, Socha svobody se tyčí nad Vltavou nedaleko Pražského hradu a věhlasný Michelangelův David je postaven hned vedle hospůdky, která je podle umělé inteligence typická pro Česko.

„Na vystavování instalací ve veřejných prostorech mám rád, že umělci, se kterými spolupracujeme, vždy posouvají hranice fantazie a vytvářejí díla, která bych si často ani nedokázal přestavit. Umění patří lidem a vyvolává emoce, které žádná umělá inteligence nedokáže nahradit. Přesto se můžeme u jejích výtvorů pobavit. A kdy jindy než na Mezinárodní den sochařství,“ usmívá se Ondřej Škarka, zakladatel instituce Art Lines a projektu Sculpture Line.

10. ročník odhalí instalaci Jana Kaplického

Letošní ročník projektu Sculpture Line zahájí v červnu odhalení instalace Jana Kaplického s názvem Acquae, která byla po 20 letech znovuobjevena v italském Miláně. Objekt byl před dvěma dekádami vystaven v rámci festivalu Triennale di Milano a během 9. ročníku Biennale di Venezia v Benátkách. Od té doby byl před veřejnosti ukrytý.

Během uplynulých let se Sculpture Line rozšířil a z pražského festivalu se stal mezinárodní projekt, do kterého se zapojili autoři a instituce například z Argentiny, Chile, Brazílie, Vietnamu nebo Číny. V rámci Sculpture Line přímo v České republice vystavovaly nejenom desítky známých autorů z Česka (mimo jiných Michal Gabriel, Alexandra Koláčková či Lukáš Rais), ale svá díla představili veřejnosti i oceňovaní sochaři ze zahraničí jako Anthony Cragg, Liu Ruowang či Jörg Plickat.

Obrázky byly vygenerovány pomocí nástroje Midjourney.

Mediální partnerem je CNN Prima NEWS.

Fotografie ke stažení i zhlédnutí ZDE

O Art Lines

Společnost Art Lines je zastřešující institucí pro poskytování služeb napříč kreativními a kulturními odvětvími. Zaměřuje se zejména na podporu umělecké činnosti profesionálních a začínajících mladých umělců, dále na podporu vzdělávání v umělecké oblasti a dalších kreativních odvětví. Svým klientům poskytuje společnost Art Lines poradenství i zprostředkování investic do umění a zajišťuje i odbornou správu soukromých sbírek. Mimoto se zabývá také uměleckým výzkumem, nabízí podporu grantové a projektové činnosti. Art Lines je současně organizátorem výstavních projektů v prostoru Art & Event Pointu Černá Labuť, projektu Sculpture Line a provozovatelem neziskové organizace Linky umění. 

WEB: artlines.cz

Kontakt pro média:

Martin Roháček

martin@double-check.cz

 

 

 

Měsíc povědomí o stresu: práce se stresem na sociálních sítích

Fri, 26 Apr 2024 09:30:00 +0200

Praha 26. dubna 2024 (PROTEXT) - Od roku 1992 si v dubnu připomínáme také měsíc povědomí o stresu, abychom se zamysleli nad důležitostí zvládání stresu k udržení duševního a fyzického zdraví lidí. Významným zdrojem stresu se stala i sociální média, která přispívají k šíření úzkosti a problémů se stresem mezi jejich uživateli.

Sociální média nás mohou zaplavit nezvladatelným přívalem informací a vyvolat v nás pocit, že nám stále něco uniká. Kromě toho nás vystavují také podvodníkům, kteří mohou zneužít osobní údaje ke svému obohacení. Pro zvládání stresu je zásadní pochopit, jak sociální média ovlivňují pohodu uživatelů a jak je důležité najít zdravější vztah k těmto digitálním prostorům.

Pro minimalizaci negativních dopadů sociálních sítí na digitální pohodu doporučují odborníci společnosti Kaspersky několik jednoduchých tipů:

Soukromí lze zvýšit v nastavení účtu

Vhodná konfigurace nastavení soukromí u online účtů je zásadním krokem k ochraně osobních údajů a zachování digitální bezpečnosti. Úpravou oprávnění k prohlížení jejich profilu a příspěvků mohou uživatelé výrazně snížit riziko nechtěné interakce s cizími lidmi, kteří mohou mít špatné úmysly. Toto proaktivní opatření zmírňuje potenciální hrozby, jako jsou stalking, krádež identity, doxing a phishingové podvody. Nastavení soukromí v nejoblíbenějších sociálních sítích pomohou uživatelům spravovat pokyny online služby Privacy Checker.

Selektivní komunikace a sdílení jsou zásadními strategiemi pro zajištění online bezpečnosti a digitální pohody

Omezením komunikace na lidi, které uživatelé osobně znají, se snižuje pravděpodobnost setkání s podvodníky a se škodlivým nebo nebezpečným obsahem. Nechtěný obsah, jako jsou scény plné násilí nebo krutosti, může vyvolat nepříjemné pocity. Pozitivnější a bezpečnější online zážitky přinese uživatelům cílená regulace jejich digitálního prostředí, například uvážlivé přijímání žádostí o přátelství.

Nástroje sociálních sítí pro vytváření různých skupin přátel umožňují dosáhnout také selektivnějšího sdílení. Díky kategorizaci přátel mohou uživatelé sdílet osobnější obsah jen s úzkou skupinou lidí a získat tak výhody sdílení v sociálních sítích s menším rizikem.

Ostražitost nadevše: každý odkaz je potenciálním rizikem

Ke každému odkazu, na který narazíte na internetu, byste měli přistupovat obezřetně, a to i v případě, že přijde prostřednictvím osobní zprávy od přítele, protože nikdy nelze vyloučit, že byl jeho účet napaden. Za zdánlivě neškodnými odkazy na sociálních sítích se často skrývají podvodné aplikace, které se tváří jako legitimní webové stránky. Tyto podvodné stránky jsou navrženy tak, aby od uživatelů vylákaly citlivá data, jako jsou hesla, finanční informace a další osobní údaje.

Podobnost těchto podvodných stránek s jejich pravými protějšky může snadno vést k záměně, což výrazně zvyšuje riziko ztráty osobních údajů. Tato digitální hrozba zdůrazňuje význam ostražitosti a používání bezpečných online postupů, jako je ověřování pravosti webových stránek před zadáním jakýchkoli informací a používání komplexního bezpečnostního řešení.

Slabé heslo je pro podvodníka darem z nebes

Slabé heslo výrazně usnadňuje činnost osobám se zlými úmysly a umožňuje jim získat neoprávněný přístup k účtům sociálních médií. Po napadení lze tyto účty zneužít mnoha nežádoucími způsoby, například k oklamání osob v seznamu kontaktů nebo k vydírání. Silné a složité heslo je důležitou první linií obrany proti takovým hrozbám – pomáhá chránit osobní údaje a digitální identitu a je prevencí stresu a komplikací spojeným s řešením hacknutých účtů.

Použití spolehlivého správce hesel navíc nejen zvyšuje vaši online bezpečnost, ale také vás zbavuje stresu z nutnosti pamatovat si mnoho složitých hesel a zvyšuje vaši ochranu před kybernetickými hrozbami na maximum.

Nahlášení podezřelých aktivit a kyberšikany na platformách sociálních médií je nezbytnou součástí udržování bezpečného a přívětivého online prostředí

Online platformy jsou našimi spojenci v úsilí o digitální bezpečnost a duševní klid, jelikož mají zájem na bezpečnosti a spokojenosti svých uživatelů. Když nahlásíte destruktivní obsah nebo kyberšikanu, chráníte tím nejen sebe, ale přispíváte také k lepší pohodě širší komunity. Taková oznámení umožňují společnostem provozujícím sociální média přijmout příslušná opatření – ať už jde o odstranění škodlivého obsahu, zakázání škodlivých účtů nebo zavedení nových bezpečnostních prvků – a přispět tak k bezpečnějšímu online prostoru pro všechny.

„V oblasti sociálních médií je kombinace technologie a informovaného výběru nejlepším způsobem, jak chránit naši duševní pohodu. Řešení společnosti Kaspersky, která zvyšují soukromí a bezpečnost uživatelů, mohou spolu s uvědomělým zapojením se do digitálního prostředí změnit naše online zážitky ze zdroje stresu na zdroj pozitivních interakcí,“ komentuje Anna Larkina, odbornice na analýzu webového obsahu ve společnosti Kaspersky.

Zdroj: Kaspersky

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Společnost Hillstone Networks je uvedena ve zprávě o mikrosegmentačních řešeních

Fri, 26 Apr 2024 08:34:00 +0200

Santa Clara (Kalifornie) 26. dubna 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost Hillstone Networks nabízí pokročilou mikrosegmentaci v různých vertikálách.

Společnost Hillstone Networks, která je předním poskytovatelem řešení kybernetické bezpečnosti, byla zařazena do zprávy Forrester Microsegmentation Solutions Landscape za 2. čtvrtletí 2024. Zpráva nabízí přehled trhu mikrosegmentace se zaměřením na dodavatele, kteří nabízejí řešení pro ochranu kritických zdrojů, bojují proti ransomware a přispívají k dodržování předpisů. Zpráva poskytuje profesionálům v bezpečnostní oblasti přehled o uvedených dodavatelích, přičemž zohledňuje faktory, jako jsou velikost, geografické zaměření a případy použití, aby si zákazníci mohli vybrat nejvhodnější možnost pro své potřeby.

Společnost Forrester ve své zprávě Landscape Report uvádí, že „model nulové důvěry má za cíl nahradit mechanismy implicitní důvěryexplicitní politikou. Ve fyzických a virtuálních sítích se použití tohoto principu označuje jako mikrosegmentace. (…) Šlo o jednu z prvních skutečných technologií nulové důvěry vyvinutých po zveřejnění prvních zpráv společnosti Forrester o tomto konceptu."

Společnost Forrester ve své zprávě uvádí, že trend velí, aby „organizace konečně začaly brát nulovou důvěru vážně. Některé z nich aktivně zavádějí mikrosegmentaci jako součást strategie nebo iniciativy nulové důvěry, zatímco jiné se k ní kloní poté, co se staly obětí ransomware, aby se vyhnuly dalším útokům. Všechny však používají koncept nulové důvěry s mikrosegmentací."

„To, že jsme byli vyzdviženi jako dodavatel v oblasti mikrosegmentačních řešení, podtrhuje klíčovou roli, kterou naše technologie hraje při ochraně klíčových aktiv a odvracení hrozeb ransomware. Domníváme se, že to potvrzuje naši snahu poskytovat špičková bezpečnostní opatření vybudovaná na inovativní platformě opírající se o umělou inteligenci, která našim zákazníkům pomáhají bránit se proti vyvíjejícím se kybernetickým rizikům a zajišťují odolnost a důvěru," uvádí Tim Liu, technický ředitel a spoluzakladatel společnosti Hillstone Networks.

Řešení mikrosegmentace od společnosti Hillstone má následující přednosti:

• Pokročilá, rozsáhlá mikrosegmentace pro fyzické servery, virtuální počítače, cloudové hostitele a kontejnery, bezproblémově kompatibilní s různými platformami.

• Komplexní integrované funkce zabezpečení 4. až 7. vrstvy a ochrana proti malwaru (firewall příští generace, systém prevence narušení, antivirová ochrana, filtrování URL, ochrana proti DDoS a botům) a kompletní řízení zranitelnosti v celém životním cyklu aplikace.

• Distribuovaná architektura pro snadné škálování a přenositelnost.

• Centralizovaný, komplexní přehled, který zmírňuje mezery při obraně proti útokům.

Více informací o řešeních Hillstone Networks naleznete zde.

O společnosti Hillstone Networks

Integrační přístup společnosti Hillstone Networks k zabezpečení kybernetické bezpečnosti je založen na široce dostupné vizionářské platformě řízené umělou inteligencí, která poskytuje pokrytí, kontrolu a konsolidaci pro zabezpečení více než 28.000 globálních podniků.

Kontakt pro média:

Zeyao Hu

+1 4085086750 

inquiry@hillstonenet.com

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/765968/Hillstone_Logo.jpg

Druhý ročník digitálních Oskarů v ČR právě odstartoval. Přihlaste svůj projekt a zaleťte si pro novou inspiraci do Singapuru.

Fri, 26 Apr 2024 07:14:00 +0200

Praha 26. dubna 2024 (PROTEXT) - Nominujte nebo přihlaste svůj digitální projekt nebo lídra do 30. června 2024. Soutěží se v pěti kategoriích a přihlásit se mohou firmy i organizace, které neposkytují technologie na komerční bázi, bez ohledu na sektor nebo velikost.

Analytická firma IDC společně s partnery Vodafone Business, DELL Technologies, Google Cloud a Hospodářskými novinami vyhlašuje druhý ročník soutěže o nejlepší digitální projekty a lídry Česka pod názvem IDC Digital Future Awards Czech Republic. O vítězích kategorií Best in Future of Connectedness, Digital Infrastructure, Digital Innovation a Digital Leader rozhodnou odborné poroty složené z předních manažerů a IDC analytiků. Do poroty vedle zástupců firem ČSOB, DHL nebo Notino zasednou také loňští vítězové ze společnosti Škoda Auto nebo z Národního muzea. Redakce HN opět vybe tři výjimečné projekty anebo lídry napříč kategoriemi v kategorii Special Impact Award. Na vítěze kromě špičkové alumni komunity čeká i pobyt v Singapuru nabitý setkání s předními singapurskými manažery a vědci.

Naše budoucnost je digitální a odvíjí se od našich dnešních rozhodnutí. Nezáleží na velikosti nebo v jakém odvětví působíte. Důležité je, že posouváte digitální vyspělost svých podniků na novou úroveň. Analytická firma IDC oceňuje digitální iniciativy v rámci svých lokálních soutěží po celém světě již více než 20 let. Soutěž Digital Future Awards má své kořeny v soutěži Future Enterprise Awards, kterou pořádá ve více než 30 zemích již od roku 2017. Z výzkumu IDC Digital Executive Sentiment Survey 2023 vyplývá, že podniky v České republice z hlediska příklonu k digitalizaci výrazně nezaostávají za světem. Tři pětiny z nich se považují za převážně digitální a 17 % dokonce za digitálně přirozené. Právě v nejvyšších patrech vyspělosti ale přece jen na lídry ze severských zemí nebo regionu DACH tuzemský byznys ztrácí. Chybí mu zhruba 10 procentních bodů. A právě o ně soutěž Digital Future Awards usiluje a bojuje. Digitální cesta je ale trnitá, dlážděná více či méně úspěšnými projekty a osudy jejich realizátorů.

"Soutěž IDC Digital Future Awards dává účastníkům silnou zpětnou vazbu. Hlavní pozornost nevěnuje technologické vyspělosti nebo množství vynaložených zdrojů. Rozhodují v ní skutečné přínosy a benefity," říká Dana Vaníčková, Associate Vice President společnosti IDC. “Naše porotce záměrně vybíráme z řad ostřílených praktiků s dlouhou životní i profesní zkušeností. Právě oni soutěžícím poskytují zpětnou vazbu, jiný pohled i nezávislé rady. Jejich roli a zapojení jsme v letošním ročníku výrazně posílili. Účast v soutěži proto není jen o prestiži, vítězství nebo publicitě.”

Soutěžní kategorie

Ve kterých kategoriích budou letošní účastníci soutěžit? Tři známe z minulého roku.

Kategorie Best in Future of Connectedness oceňuje projekty, které inovativně anebo velmi efektivně propojují lidi, stroje a procesy. Jejím partnerem je společnost Vodafone Business. Loňským vítězem se stal projekt Národního muzea digitalizující prodej vstupenek, navigaci muzeem nebo možno shlédnout ikonické expozice přes obrazovku telefonu. Titul finalisty si se svým projektem odnesla společnost Woltair.

"Jsme rádi, že jako partneři vstupujeme pod značkou Vodafone Business do dalšího ročníku této unikátní soutěže a v naší kategorii Best in Future of Connectedness oceníme nové digitální inovátory. Už loni jsme mohli sledovat inspirativní příběhy vítězů, kteří dokázali využít digitální technologie pro své efektivnější fungování nebo zlepšení zákaznické zkušenosti. Digitální transformace je pro české firmy nevyhnutelná a je nutné je v ní podporovat. Proto bych doporučila jejich zástupcům, aby neváhali a přihlásili svůj digitální projekt do nového ročníku soutěže a stali se pozitivními příklady pro své následovníky," říká Veronika Brázdilová, viceprezidentka Vodafonu pro firemní zákazníky.

Druhá kategorie, Best in Future of Digital Infrastructure, se zaměřuje na základy digitálního byznysu. Oceňuje projekty, jež budují flexibilní, odolnou a výkonnou infrastrukturu, která podnikům dává výpočetní jistotu, bezpečnostní stabilitu a ekonomickou výhodu. Partnerem kategorie je společnost Dell Technologies. Trofej loňského vítěze kategorie získala Škoda Auto za projekt digitalizující administrativní procesy ve výrobě. Do finále se probojovali i digitální projekty právní kanceláře Dentons a společnosti Europ Assistance.

"IT infrastruktura je páteří každé moderní organizace. Management firem ji často vnímá spíše jako nutnost, bez které by se firma neobešla a kterou musí řešit. Pravdou ale je, že infrastrukturu lze brát i jako příležitost k růstu firmy a konkurenční výhodu. A právě firmy, které přistupují k rozvoji své infrastruktury s inovátorským a neotřelým pohledem, chceme prostřednictvím soutěže IDC Future Enterprise Awards ocenit,“ říká Roman Cabálek, ředitel společnosti Dell Technologies Česká republika, která je partnerem kategorie Best in Future of Digital Infrastructure."

Přejděme k novince letošního roku. Soutěžní kategorie Best in Future of Digital Innovation se zaměřuje na projekty, jejichž hybnou silou je software a cloudové služby. Právě o ně se opírají digitální inovace, které účastníci soutěže chtějí prezentovat. V jistých ohledech jde o nejširší kategorii, v níž bude panovat silná konkurence. Jejím partnerem je společnost Google Cloud.

Čtvrtá soutěžní disciplína oceňuje osobnosti technologické praxe, digitální lídry. Kategorie Digital Leader of the Year oceňuje osobnosti, které posouvají své organizace na digitální cestě osudu vpřed. I ony se musejí prezentovat realizovanými projekty. Významná část hodnocení se ale opírá i o vize, hodnoty a kompetence digitálního lídra. Trofej digitálního lídra roku 2023 získal Antonín Hlavinka, CIO Fakultní nemocnice Olomouc, za budování telemedicínské platformy, která slouží pro online komunikaci s chronicky nemocnými pacienty. Ve finále se umístili Michal Hátle ze společnosti E.On a Bindioa Ouali ze společnosti Safran Cabin.

Pátá soutěžní kategorie s názvem Special Impact Award je specifická tím, že pro ni neexistují pravidla hodnocení. Jak její název napovídá, oceněné projekty přinášejí speciální dopad. V praxi může jít o řešení, která mají širší společenský dopad nebo vznikají za obzvláště nepříznivých podmínek. Partnerem kategorie jsou Hospodářské noviny, jejichž redakční tým současně zastává role porotců. Vítězství v této kategorii vloni porota přisoudila Krajskému ředitelství Policie České republiky za projekt POL POINT, dalšími finalisty byla Ondřejovická strojírna a Magistrát města Brna.

Soutěží to nekončí

Průběh soutěže IDC Digital Future Awards provází mnoho osobních i virtuálních setkání s porotci, partnery a ostatními soutěžícími. Odehrávají se na konferencích, seminářích a samozřejmě při prezentacích projektů. Mezi účastníky vznikají vztahy, které nekončí vyhlášením vítězů.

Od minulého ročníku soutěže se úspěšně etabluje aktivní alumni komunita účastníků, porotců i partnerů. Společně vybírají témata, která konzultují, praktické problémy, s jejichž řešením si pomáhají. V podstatě každý měsíc vyrážejí na exkurze do atraktivních provozů a seznamují se s technologickou realitou svých kolegů.

"Jako držitel titulu Digital Leader of the Year 2023 mohu účast v soutěži IDC Digital Future Awards jen doporučit. Stačí pouze sebrat odvahu prezentovat výsledky své práce, ustát srovnání s dalšími soutěžícími a čelit případné konstruktivní kritice porotců. Ale právě ta vás může posunout dál, protože ji obdržíte od špičkových profesionálů. Atmosféra soutěže i její účastnické komunity, ale více než soupeření podporují spolupráci," dodává Antonín Hlavinka, CIO Fakultní nemocnice Olomouc.

Harmonogram

Druhý ročník soutěže IDC Digital Future Awards ukončuje příjem online přihlášek a nominací 30. června 2024. Detailní vstupní kritéria jsou k dispozici zde. Jména oceněných vítězů a lídrů budou vyhlášena 9. října 2024 na slavnostním galavečeru v Praze. Pobyt vítězů v Singapuru je plánován na konec října - začátek listopadu 2024. Více informací o soutěži IDC Digital Future Awards 2024 najdete na stránkách www.idc.com/dfa.

 

O společnosti IDC

Společnost International Data Corporation (IDC) založena v roce 1964, je přední firmou zabývající se shromažďováním informací na globálním trhu, poskytováním poradenství a pořádáním konferencí v odvětví informačních technologií, telekomunikací a spotřební elektroniky. Analýzy a poznatky více než 1100 IDC analytiků pomáhají po celém světě IT odborníkům, vrcholným představitelům obchodních organizací i investorské komunitě v přijímání rychlých, informovaných technologických rozhodnutí a v dosahování klíčových obchodních cílů. Více na www.idc.com

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

Portál Fotovoltaika pro bytové domy o komunitní energetice s Alexandrem Černým z ERU

Thu, 25 Apr 2024 14:42:00 +0200

Praha 25. dubna 2024 (PROTEXT) - Portál Fotovoltaika pro bytové domy, renomovaný zdroj informací pro správce bytových domů, předsedy SVJ, vlastníky a nájemníky, přináší svým čtenářům exkluzivní rozhovor s Alexandrem Černým z Energetického regulačního úřadu (ERU) na téma komunitní energetika a sdílení elektřiny v bytovém domě.

Rozhovor ve formě videa, které je k dispozici na portálu Fotovoltaika pro bytové domy, přináší vhled do konceptu komunitní energetiky a sdílení elektřiny z fotovoltaických elektráren v rámci bytových domů. Zvláštní hostem videa je pan Alexander Černý, zkušený odborník na obnovitelné zdroje energie, který sdílí své znalosti a názory na legislativní novelu energetického zákona LEX OZE II.

Komunitní energetika přináší obyvatelům bytových domů možnost sdílet vyrobenou elektřinu z fotovoltaické elektrárny na střeše domu. Takové řešení dokáže ušetřit podstatnou část výdajů za energie, zvyšuje hodnotu jednotlivých bytů a energetickou soběstačnost celé budovy. V rozhovoru jsou podrobně rozebírány výhody, výzvy a praktické kroky spojené s implementací komunitní energetiky v bytových domech.

"Jsme nadšeni, že můžeme představit toto informační video na našem portálu," říká Jakub Jánský, vedoucí projektu Fotovoltaika pro bytové domy. "Věříme, že poskytnuté informace a podněty od pana Černého budou inspirativní pro všechny, kdo uvažují o využití fotovoltaických panelů a komunitní energetiky v rámci svých bytových domů."

Kromě tohoto videa nabízí portál Fotovoltaika pro bytové domy také širokou škálu užitečných zdrojů a nástrojů, včetně edukačních článků, kalkulačky na dotace a možnosti bezplatné nezávazné schůzky s odborníkem na fotovoltaiku. “Bytové domy komunitní energetiku přivítaly s nadšením a na našem portálu jsme zaznamenali okamžitý nárůst poptávky po nezávazné konzultaci zdarma s naším odborníkem. Ten přijede za vámi do vašeho bytového domu a na místě vám zodpoví veškeré dotazy ohledně plánované realizace,” vysvětluje Jakub Jánský.

Zhlédněte video s Alexandrem Černým a sjednejte si nezávaznou schůzku zdarma ještě dnes.

 

Zdroj: LOSKY

e-mail: info@losky.cz

 

 

Audit kybernetické bezpečnosti aneb výchozí stav pro splnění požadavků NIS2

Thu, 25 Apr 2024 13:29:00 +0200

Praha 25. dubna 2024 (PROTEXT) - Cyber Security Audit 2.0 (CSA) od společnosti Gordic umožňuje jednoduše zvládnout legislativní požadavky v oblasti kybernetické bezpečnosti včetně nařízení nové evropské směrnice NIS2.

V dnešní digitální době jsou data jedním z nejcennějších aktiv podniků. Organizace zaznamenávají své transakce do databází, ukládají dokumenty do síťových úložišť a při své činnosti se do značné míry spoléhají na technologie. S rostoucí závislostí podniků na těchto informačních technologiích a digitálních datech, v kontextu nutného úsilí o jejich ochranu včetně splnění nových zákonných povinností vyplývajících z bezpečnostní směrnice NIS2, nabývá jak u komerčních subjektů, tak organizací státní správy na důležitosti i tzv. audit kybernetické bezpečnosti.

Prevence je lepší než léčba

Kyberbezpečnostní audit je proces, v rámci kterého se hodnotí a analyzují bezpečnostní opatření, politiky a postupy organizace v oblasti informačních technologií a kybernetické bezpečnosti. Pravidelné audity tohoto typu jsou pro organizace nezbytné pro zajištění účinnosti jejich bezpečnostních opatření a pomáhají jim zejména dvěma způsoby:

Zaprvé umožňují posoudit, proaktivně identifikovat a následně řešit případná bezpečnostní rizika nebo nedostatky v bezpečnostních opatření, které mohou vyžadovat zlepšení či dodatečnou ochranu. Při testování zranitelností a hodnocení rizik lze identifikovat potenciální vstupní body pro kybernetické útoky, slabá místa v zabezpečení sítí a oblasti, kde mohou být ohrožena citlivá data, přičemž výsledky auditu umožňují organizacím vypracovat plán ochrany dat a zavést další bezpečnostní opatření a kontroly ke zmírnění zjištěných rizik.

Zadruhé představuje bezpečnostní audit pro společnost jakousi pojistku či ověření, že dodržuje právní předpisy a průmyslové normy týkající se ochrany dat, což zároveň zvyšuje její kredibilitu, neboť jí pomáhá prokázat její závazek k ochraně dat a dodržování předpisů zúčastněným stranám, jako jsou zákazníci, partneři a regulační orgány.

Mimo výše uvedené hrají audity kybernetické bezpečnosti zásadní roli i při vyvozování odpovědnosti jednotlivců za případné porušení zásad kybernetické bezpečnosti. To je důležité zejména s ohledem na chápání důležitosti ochrany dat a dodržování bezpečnostních politik ze strany zaměstnanců. Postupy pro zajištění kybernetické bezpečnosti organizací by měly být také pravidelně aktualizovány v souladu se změnami procesů řízení rizik a změnami v obchodních požadavcích, aktuálním vývoji v oblasti hrozeb a rozvoji technologického prostředí.

Nenahraditelný pomocník při auditu

I přesto, že bezpečnostní audit hraje klíčovou roli v ochraně citlivých podnikových dat, může být pro řadu organizací náročným, zdlouhavým a demotivujícím úkolem, kterému se vyhýbají. Nástroje v podobě klasických tabulkových a textových editorů, které často slouží jako nástroj k provedení auditu, mohou svojí omezenou funkčností audit komplikovat. Zejména při sběru, třídění a analýze dat vyžaduje užití těchto editorů zdlouhavou manuální práci, navíc s vysokou pravděpodobností lidské chyby, což vede nejen k frustraci, ale i zpomalování celého procesu auditu. Tento zastaralý způsob provádění bezpečnostního auditu bez automatizace ale může vést k ještě horšímu scénáři, a to neschopnosti organizace efektivně reagovat na změny v prostředí kybernetických hrozeb, díky čemuž se dostane na mušku kyberzločincům. Řešením těchto problémů je moderní nástroj CSA vyvinutý specialisty v oblasti kybernetické bezpečnosti, který zmíněné nedostatky editorů nejen řeší, ale navíc nabízí i další přidanou hodnotu.

Cyber Security Audit 2.0

CSA od předního českého tvůrce a dodavatele informačních systémů společnosti Gordic je speciální aplikace pro analýzu bezpečnostních rizik a řízení procesních náležitostí kybernetické bezpečnosti z jednoho místa. CSA je nenahraditelným průvodcem pro organizace hledající jednoduché řešení požadavků vyplývajících ze Zákona o kybernetické bezpečnosti, normy ISO 27 000, směrnice NIS2 i nařízení DORA, přičemž v rámci komplexního přístupu poskytuje odpovědi na nároky české legislativy i mezinárodních standardů, umožňuje efektivní řízení aktiv, hodnocení rizik a implementaci opatření ke zvýšení bezpečnosti.

Aplikace CSA získala certifikát v souladu se Zákonem o kybernetické bezpečnosti (ZoKB) od renomované auditorské společnosti TAYLLORCOX, a je jediným nástrojem na analýzu rizik a řízení kybernetické bezpečnosti na českém trhu, který tento certifikát obdržel.

CSA v praxi

CSA usnadňuje řízení kybernetické bezpečnosti organizace v souladu se současnou českou i mezinárodní legislativou, přičemž obsahuje i specifické materiály a aktualizovaná doporučení Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Poskytuje skutečný přehled o stavu kybernetické bezpečnosti organizace v reálném čase a umožňuje provádět analýzy v oblasti kybernetické bezpečnosti s nevídanou rychlostí, precizností a pohodlím, kterého lze jen těžko dosáhnout pomocí tradičních tabulkových a textových editorů.

Data jsou v rámci aplikace CSA dostupná nepřetržitě, je možné je kdykoliv upravit nebo stáhnout, a aplikace s využitím těchto dat nabízí široké spektrum možností, jakými lze podpořit bezpečnostní strukturu organizace. Pomáhá vytvářet, evidovat a hodnotit jak digitální, tak fyzická aktiva podniku a díky komplexnímu katalogu hrozeb a zranitelností umožňuje identifikovat potenciální rizika a využít mapy těchto aktiv k jejich detailnímu zobrazení. Hodnocení rizik je prováděno systematicky a efektivně, aby bylo možné včas přijímat kvalifikovaná rozhodnutí a adekvátně reagovat.

Aplikace CSA poskytuje i přehled o již proběhlých bezpečnostních událostech a incidentech, což usnadňuje rychlou a cílenou reakci. Jednou z jejích hlavních předností je funkce dlouhodobého sledování stavu kybernetické bezpečnosti v organizaci včetně jeho změn, díky čemuž lze snadno dohledat změny, které v systému kybernetické bezpečnosti proběhly, a jejich celkový dopad na chod podniku.

Na základě analýz nástroj generuje návrhy opatření a plánů pro zvládání rizik, aby organizace byla připravena na všechny možné bezpečnostní scénáře. Aby byla zachována transparentnost a soulad s předpisy, poskytuje i prohlášení o aplikovatelnosti a plány pro zachování kontinuity provozu. Výstupní analýzy a monitoring pak slouží nejen manažerům kybernetické bezpečnosti, vedoucím ICT, analytikům a auditorům jako podklady pro zlepšení úrovně kybernetické bezpečnosti organizace, ale také jako zdroj informací pro příslušné dozorové orgány. Více informací o nové generaci nástroje CSA 2.0 najdete na stránkách gordiccybersec.cz/csa/.

O tvůrci CSA

Společnost Gordic je předním českým tvůrcem a dodavatelem informačních systémů a nástrojů pro srozumitelnou komunikaci lidí a organizací. Jeho portfolio produktů a služeb zahrnuje informační systémy určené pro veřejnou správu, včetně uznávané platformy GINIS, kterou využívá více než 6 000 organizací české veřejné správy; otevřené modulární informační systémy pro soukromý sektor, včetně DMS, řešení fyzické i kybernetické bezpečnosti a integrační platformy pro ovládání IoT technologií a efektivní sběr dat. Gordic je také iniciátorem a provozovatelem platformy KYBEZ, která je založena na dobrovolné spolupráci akademických, státních i komerčních a mediálních institucí z oblasti IT a telekomunikací a jejímž cílem je osvěta v oblasti kybernetické bezpečnosti a obrany.

 

Zdroj: Gordic

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

SUPCON v červnu představí revoluční produkty včetně prvního UCS na světě

Thu, 25 Apr 2024 11:02:00 +0200

Chang-čou (Čína) 25. dubna 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost SUPCON (688777) se letos v červnu chystá v Singapuru uvést na trh dva své průkopnické produkty: první UCS (Universal Control System, univerzální řídící systém) na světě a TPT (Time-Series Pre-trained Transformer), první model časové řady ve zpracovatelském průmyslu.

UCS, revoluční novinka společnosti SUPCON, se chystá způsobit převrat v 50 let staré architektuře DCS (Distributed Control System, distribuovaný řídicí systém) a slibuje odstranění tradičních ovládacích skříní.

TPT, jakožto průkopnický model časové řady ve zpracovatelském průmyslu, nahradí řadu tradičních průmyslových aplikací a zdolá nevyřešené průmyslové výzvy.

Společnost SUPCON, založená v roce 1999, je významným globálním poskytovatelem inteligentních výrobních řešení pro zpracovatelský průmysl. Zabývá se vývojem a aplikací technologie umělé inteligence (AI) prostřednictvím integrace pokročilých produktů a rozsáhlého průmyslového know-how. Produkty společnosti SUPCON, které po celém světě odebírá více než 30.000 zákazníků, řeší ve více než 50 zemích a regionech veškeré potřeby sektorů, jako je ropný a plynárenský průmysl, rafinerie a petrochemie, chemický průmysl a další. Společnost SUPCON, jejímž cílem je dosáhnout vysoce kvalitního a udržitelného rozvoje, pracuje na usnadnění automatizace a inteligentního rozvoje globálního zpracovatelského průmyslu.

V roce 2023 si hlavní produkty společnosti SUPCON – distribuovaný řídicí systém (DCS) a zabezpečený systém instrumentace (Safety Instrumented System, SIS), vydobyly v Číně vedoucí pozici na trhu s podílem 37,8 %, respektive 33,7 %. Zejména systém DCS si udržuje první místo již 13. rokem v řadě.

KONTAKT: Luna Xiong, xiongyuzhi@supcon.com

 

PROTEXT

 

Chytré úschovny jsou in hlavně na nádražích. Teď čekají hokejovou horečku

Thu, 25 Apr 2024 10:00:00 +0200

Praha 25. dubna 2024 (PROTEXT) - Společnost OX Point patří ke třem největším provozovatelům zásilkových boxů v Česku, kterých má více než 300. Současně ale také zkvalitňuje život cestujícím na šesti velkých vlakových nádražích, začátkem května se z využívání chytrých úschoven budou moct radovat i lidé u pražského autobusového nádraží Florenc a na vlakovém nádraží ve valašském Vsetíně.

„Naše úschovny stále více využívají lidé na hlavních nádražích v Praze, Ostravě, Plzni, Českých Budějovicích, Olomouci a Liberci. Pochvalují si, že vše probíhá velmi rychle, když dobře zvolí velikost úschovní schránky, tak si mohou dát do jednoho boxu i více zavazadel,“ říká provozní ředitel OX Pointu Vladislav Král.

Zájem o chytré úschovny OX Point roste všude, téměř plno bývá zejména na pražském hlavním nádraží. „Přes polovinu uživatelů našich úschovních boxů tam tvoří cizinci. Pro ně máme návody v různých světových jazycích, mezi nimiž nechybí např. angličtina, němčina, francouzština, ruština či španělština,“ říká Vladislav Král.

OX Point nabízí boxy různých velikostí. Schránky v Praze už nabízejí i možnost dobíjení mobilních telefonů, tabletů nebo notebooků. Úschovny OX Point tak dávají zapomenout klasickým úschovnám s obsluhou, které jsou neefektivní časově a finančně.

Úschovny zejména v Praze a Ostravě budou ve vysoké permanenci i nyní kvůli očekávanému hokejovému šampionátu. Fanoušci z Česka i ciziny rádi využijí možnost odložit zavazadla a tím i starosti a s čistou hlavou vyrazit na zápasy. OX Point pro ně pořádá soutěž, ve které mohou vyhrát předměty s fanouškovskou tematikou.

„Puky, dresy či dokonce účast na hokejovém čtvrtfinále se dají vyhrát na kterékoli úschovně, nebo zásilkovém boxu OX Point. Věříme, že fanouškům tím uděláme radost podobně jako naši hokejisté předpokládanou vítěznou jízdou,“ říká Jiří Kaleta, marketingový ředitel výrobce boxů OX Point patřící do CONTEG Group. OX Point si pro veřejnost připravil spoustu zajímavých novinek s hokejovým podtextem pro pobavení především na sociálních sítích.

 

O OX Point:

OX Point je česká otevřená a nezávislá síť samoobslužných chytrých boxů pro všechny dopravce a prodejce. Výrobcem boxů je česká rodinná průmyslová skupina CONTEG Group. Síť navázala spolupráci se společnostmi jako Rohlik.cz, We|Do, Balíkovna, Správa Železnic nebo síť čerpacích stanic MOL. Boxy jsou určeny pro uložení běžných zásilek, možná je i služba vrácení zásilky či bezkontaktní předávání osobních dokumentů. Část boxů je navíc vybavena chlazením, což umožňuje uložení čerstvých potravin z online supermarketů. Celý vývoj i výroba probíhá v České republice v závodě CONTEG v Pelhřimově.

 

Zdroj: CONTEG

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

TOPDON představuje nejmodernější termokameru s 9mm nastavitelným objektivem

Thu, 25 Apr 2024 07:45:00 +0200

Rockaway (New Jersey) 25. dubna 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost TOPDON, přední dodavatel špičkových technologií a moderních nástrojů pro profesionály i nadšence v oblasti servisu automobilů, právě představila svou nejnovější profesionální termokameru TS001. Tento termální obrazový snímač s dlouhým ohniskem pro systém Android umožňuje pořizovat ostré snímky i tak blízkých objektů, jako jsou desky plošných spojů.

„Tepelné zobrazování se stalo klíčovým nástrojem pro rychlé, přesné zaměření a nápravu složitých problémů v celé řadě průmyslových odvětví," uvedl generální ředitel společnosti TOPDON Mike Zhou. „Jako lídr v oblasti pokročilých řešení pro automobilový průmysl proto s hrdostí představujeme naši dosud nejpokročilejší technologii tepelného zobrazování v podobě kamery TS001. Tato nová výkonná termokamera se stane významným nástrojem pro odstraňování konstrukčních, elektrických a mechanických poruch a také pro zvýšení bezpečnosti v náročných podmínkách."

Kamera TS001, vybavená 9mm nastavitelným objektivem, nabízí ostrý infračervený obraz v rozsahu od 0,1 do 500 metrů. Díky infračervenému rozlišení 256 × 192 pixelů slibuje dokonalé výsledky jak při makro detekci elektrických zařízení, tak při pozorování objektů v exteriéru. 25Hz vysokorychlostní snímkovací frekvence umožňuje rychle zachytit drobné závady, přičemž spolehlivé měřicí režimy zároveň nabídnou přesné údaje o teplotě a intuitivní náhled na distribuci tepla.

„Pokročilá technologie, kterou jsme použili v našem termovizním řešení TS001, má dalekosáhlé využití i mimo automobilový průmysl," řekl Zhou. „Jelikož tato technologie není pouze preventivní, umožňuje také zvýšit bezpečnost a energetickou účinnost všude tam, kde je zapotřebí rychlé a přesné odhalení změn v rozložení teplot. Tato technologie přinese prospěch odborníkům v oblasti průmyslové údržby, inspekce elektrických instalací, stavebnictví a vzduchotechniky, lékařské diagnostiky a mnoha dalším."

TS001 přináší řadu pokročilých funkcí, jako např:

• vynikající kvalitu obrazu s infračerveným rozlišením 256 × 192 bodů,

• nastavitelný 9mm objektiv pro zřetelné zobrazení blízkých i vzdálených objektů,

• pozorovací režim pro rychlé a precizní zachycení cíle,

• inteligentní upozornění na teplotu,

• teplotní křivky v reálním čase,

• 10 barevných palet.

Další funkce kamery TS001 najdete na adrese https://www.topdon.com/products/TS001.

O společnosti TOPDON

Společnost TOPDON, založená v roce 2017, je dodavatelem základních, středních a vyspělých nástrojů a řešení pro profesionální techniky i kutily. Po celém světě zaměstnává více než 250 špičkových inženýrů a vlastní přes 500 patentů a autorských práv k softwaru. Nejmodernější technologie společnosti TOPDON pomáhají provozovnám minimalizovat prostoje a zároveň maximalizovat zisky. Pro více informací navštivte adresu www.topdon.com.

Foto - https://mma.prnewswire.com/media/2394829/Topdon_Thermal_Imaging_Camera_TS001.jpg 

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/2087434/TOPDON_logo___black_Logo.jpg 

KONTAKT: PR & Marketing: marketing@topdon.com